Ljepota

Ljepota

Želite izgubiti višak kilograma? Trener otkriva što radite krivo i kako se brzo riješiti masnih naslaga

Shutterstock

Prvo, svaka čast na odluci da se pokrenete i krenete u borbu sa potkožnim masnim naslagama!

Drugo, zaboravite na ‘slike’ fit cura na cardio trakama koje trče i izgledaju super – TO JE VARKA!

One ne izgledaju odlično zbog toga što provode sate i sate na trakama za trčanje, već zato što svoje mišiće izgrađuju u teretani!

Upravo tako; vi od trčanja NEĆETE ‘izgraditi’ muskulaturu nogu već je za to potreban vanjski otpor u vidu utega, girje, šipke i sličnih rekvizita. Da me se ne shvati doslovno, odmah ću napraviti digresiju i napisati da ćete trčanjem donekle učvrstiti muskulaturu nogu i ‘izgraditi’ ih bolje nego što su izgledale prije ikakve aktivnosti, ali da ćete isključivim trčanjem podići cijenjenu ‘pozadinu’, izgraditi mišiće nogu i učiniti svoje noge ‘fat free’; taj film nećete gledati na traci za trčanje!

Kako “otopiti salo” s trbuha? Trener otkriva da postoje samo dva rješenja

S druge strane, postoji realna mogućnost da ukoliko se ničim prije niste bavili (a navalite na trčanje ko’ zec na mrkve), zbog velikog volumena te nepripremljenosti zglobno tetivnog sustava vaše tijelo počinje doživljavati mikro traume koje s vremenom mogu prerasti u boli/ozlijede (stopalo, koljeno, kuk i slično).

Da bi izbjegli potonje te s osmjehom na licu i učinkovito reducirali potkožno masno tkivo, moj savjet vam je da promijenite strategiju u slijedeće:

Umjesto da gubite sate i sate na trakama za trčanje (ili outdoor trčanju) obučeni u debele majice, šuškavce (koji vam btw neće pospješiti gubitak masti, već samo gubitak vode iz organizma), promijenite filozofiju u ‘izgradi muskulaturu’ te će gubitak masti biti nusprodukt potonjeg a vi ćete se u isto vrijeme osjećati jače, spremnije i bolje!

Stoga bi moj savjet bio da svoju taktiku u borbi sa potkožnim masnim naslagama bazirate na slijedećem:

Počnite dizati utege

  • Bez obzira da li ste žena ili muškarac, utezi su ti koji će vam učvrstiti muskulaturu te vam u isto vrijeme pomoći da se osjećate bolje i spremnije. Rad s utezima podrazumijeva slobodne utege ali i za one sa slabijim znanjem, sprave/trenažeri će sasvim pristojno odraditi posao

Trenirajte cijelo tijelo a nemojte se fokusirati samo na ‘kritične zone’

  • Ukoliko trenirate samo noge ili trbuh to vam neće biti zalog da ćete potkožno masno tkivo sa tih mjesta brže ‘skinuti’. Ne zaboravite; ne postoji takvo što kao ‘ciljano skidanje masti’!

CARDIO odrađujete kroz intervale

  • Naravno da je cardio poželjan ali trenirajte pametno! U svoje treninge ubacite cardio protokole intervalnog tipa koji ne moraju biti intenzivni već njihov intenzitet isključivo ovisi o razini vaših funkcionalnih sposobnosti (laički govoreći kondiciji)

Povišene masnoće u krvi – kako vježbanjem popraviti svoju krvnu sliku?

Toliko od mene…

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo