Ljepota

Ljepota

Znate li pravilno voziti bicikl? Nemate pojma koliko ljudi radi ove česte greške

Foto: Shutterstock

Redovitom vožnjom bicikla povoljno utječete na zdravlje, a ljubitelji bicikliranja će reći kako je ta aktivnost svojevrsna anti-stres terapija.

Mnoga su istraživanja pokazala kako samo 20 minuta dnevno na biciklu može utjecati na smanjeno lučenje hormona koji uzrokuju stres. Zamjenite li biciklom automobilsku vožnju pomažete prirodi smanjujući razinu ispušnih plinova ispuštenu u atmosferu. Bicikli ne zahtijevaju gorivo (osim što troše kalorije), antifriz i ostale tekućine koje mogu završiti u prirodi i zagaditi vodu. Uz sve to vožnja biciklom smanjuje zvučno onečišćenje u odnosu na vožnju automobilom.

Prekomjerna tjelesna težina može loše utjecati na zdravlje zglobova, držanje tijela i način hoda

Na što je potrebno obratiti pažnju ako vozite bicikl ljeti?

Čuvajte se ljetnih vrućina i jakog sunca kad birate vrijeme vožnje. Jutarnja vožnja ili kasno popodnevna su najbolji odabir i biti će ugodno iskustvo kao izbjegnete najveću dnevnu temperaturu.

Obavezno nanesite kreme sa zaštitnim faktorom na kožu izloženu suncu i ponesite tekućine kad planirate duže vožnje. Energetska pločica ili čokoladica neka uvijek bude pri ruci.

Unaprijed isplanirajte biciklističku rutu u skladu sa svojim trenutnim sposobnostima zbog sigurnosti i obavijestite obitelj ili prijatelje ako vozite sami. Uz pomoć mobilnih aplikacija ili sportskih satova možete pratiti svoj napredak.

Obucite se prikladno za vožnju biciklom. Nosite kacigu zbog sigurnosti. Kaciga vam čuva glavu od ozljeda i štiti od direktnog utjecaja Sunca. Naočale štite vaše oči od sunčanih zraka, ali i od vjetra, prašine i naleta insekata. Nosite užu odjeću da vam ne zapinje za lanac ili za dijelove bicikla prilikom silaska s bicikla ili uspinjanja kako bi izbjegli nenadane padove.

Kako trenirati u prirodi – jednostavne vježbe kojima možete doći do dobre forme

Nosite adekvatnu obuću. Sandale, japanke i cipele s petom nisu idealne za prijanjanje na pedale. Nemojte slušati muziku preko slušalica prilikom vožnje biciklom jer vas može ometati i prikrit zvukove okoline u prometu, kao nadolazeća vozila.

Zauzmite pravilnu poziciju za ugodnu vožnju

Kako biste sprijećili ozljede ili samo nedobnost, pratite ove savjete:

1.) Opustite ramena i udaljite ih od ušiju – na taj način smanjujete napetost gornjeg dijela tijela, te omogućujete slobodnije okretanje vrata za lakše praćenje prometa oko vas

2.) Blago pogrčite laktove – izbjegavajte “zaključavanje” laktova jer vam blago pogrčeni latovi služe za amortizaciju od neravnina na stazi

3.) Ručne zglobove držite ravno – izbjegavajte uvinuća u ručnom zglobu i zadržite ravnu liniju od lakta do vrha šake

4.) Koljena držite u projekciji stopala – pravilnom pozicijom koljena efikasnije pedalirate i smanjujete stres na nogama

5.) Držite neutralnu poziciju kralježnice – nemojte se grbit natrag ili naprijed jer pogrbljena pozicija može prouzročiti bol u leđima i dodatno opteretiti ruke. Zadržite izduženu kralježnicu s uključenim trbušnim mišićima.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo