Ljepota

Ljepota

Znate li zašto žene žive duže od muškaraca?

Pitate se zašto žene šišaju muškarce u trci života? Njihov imunitet sporije stari, tvrde japanski istraživači Medicinskog i stomatološkog fakulteta iz Tokija.

U Hrvatskoj se povećala prosječna starost na 41,1 godinu, jednako kao i očekivana životna dob na 76,3 godine. Točnije, muškarci bi trebali doživjeti 72,9 godina, a žene čak 79,6 godina.

Očekivana životna dob žena razlikuje se od one muškaraca, što su dobre vijesti za dame. Razlog ove prednosti je taj što imunitet žena sporije stari nego imunitet muškaraca, objasnili su japanski stručnjaci.

Naime, istraživači Medicinskog i stomatološkog fakulteta iz Tokija analizirali su krvnu sliku gotovo 360 zdravih osoba starih između 20 i 90 godina, a ova je zemlja karakteristična po izraženoj razlici u životnoj dobi žena i muškaraca. Za razliku od Hrvatske, gdje se očekuje da će žene doživjeti 79,6 godina, očekivana životna dob Japanki uznosi čak 85,5 godina!

Istraživači su se koncentrirali na razinu bijelih krvnih zrnaca i citokina (citokini su malene signalne molekule koje imaju ulogu u imunitetu). Dok se broj bijelih krvnih zrnaca smanjuje s dobi kod oba spola, pobliža analiza je pokazala velike razlike između muškaraca i žena. Naime, kod muškaraca je bila brža stopa opadanja broja većine limfocita: T-stanica i B-stanica, što su ključni elementi imuniteta. Jednako tako, kod snažnijeg je spola uočen brži pad broja dva citokina (IL-6 i IL-10) s godinama.

S druge strane, broj dviju specifičnih stanica imuniteta koje uništavaju strana tijela (CD4 T-stanice i NK stanice (eng. prirodne ubojice) povećao se s godinama kod žena. Stanice “prirodne ubojice” predstavljaju prvu liniju obrane protiv raka.

“Proces starenja razlikuje se kod muškaraca i žena zbog mnogih razloga. Žene imaju više estrogena nego muškarci, a čini se da ih to štiti od krvožilnih bolesti sve do menopauze. Spolni hormoni također utječu na imunitet, pogotovo određene vrste limfocita. Zato što osobe stare drugačijim tempom, njihovi imunološki parametri bi se mogli koristiti kako bi se dobio podatak o njihovoj istinskoj biološkoj dobi”, objasnio je profesor Katsuiku Hirokawa, voditelj studije objavljene u časopisu Immunity and Ageing.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo