Psiha

Psiha

Izbori pružaju osjećaj slobode, ali i obaveze. Kako prepoznati dobar izbor?

Što za mene znači izbor, odnosno izbori? Koliko sam uistinu valjano donosila izbore u svom dosadašnjem životu? Jesu li ti isti izbori odražavali moju nepromišljenost, srditost, potrebu da budem netko i nešto ili su ih činili sklop okolnosti? Odgovori su se nametali kao opravdanje ili povod za daljnju analizu dugo u noć.

Uz jutarnju kavu još pospana i pomalo mrzovoljna, uporno sam pokušavala osvijestiti sinoćnji razgovor. Moja kćer Lucija sinoć me je upitala: “Majko,na kraju dana, možeš li izdvojiti i izabrati tri situacije koje su te učinile sretnom?”.

Na njezin upit, ostala sam zatečena, kako izabrati nešto dobro, nešto posebno u moru bezveznih situacija. U glavi mi je tog trenutka nastala strašna zbrka, bezbroj pitanja koje sam postavljala sebi, ne nalazeći pravi odgovor.

Trebam li izdvojiti velike ili male situacije? Kako da izaberem nešto posebno, neponovljivo, neku situaciju koja me je učinila sretnom. Na brzinu sam izdvojila tri situacije, tražeći povoda da se udaljim iz sobe kako moja krasotica ne bi primijetila koliko sam zbunjena i pomalo posramljena.

Tu noć nisam mogla dugo zaspati zbog jednog jedinog pitanja: Što za mene znači izbor, odnosno izbori? Koliko sam uistinu valjano donosila izbore u svom dosadašnjem životu? Jesu li ti isti izbori odražavali moju nepromišljenost, srditost, potrebu da budem netko i nešto ili su ih činili sklop okolnosti? Odgovori su se nametali kao opravdanje ili povod za daljnju analizu dugo u noć.

U jutarnjoj tišini sama sa sobom i šalicom meni najdražeg napitka sređivala sam misli. Na pamet su mi padale različite vrste izbora, od državnih, do izbora vezanih uz poslovni i privatni život. Svi ti dosadašnji izbori, koliko god su mi davali osjećaj slobode, toliko su mi stvarali obavezu i ono vječno pitanje: Što ako nisam dobro izabrala?

Promišljajući tako upitala sam samu sebe: Kada bi trebala izdvojiti tri situacije koje su mi obilježile novogodišnje praznike, što bih izabrala? Izbor je bio opet na meni, pretražujući situacije, događaje i okolnosti, zaključila sam da je bilo svega, ali tako malo znakovitog i meni važnog.

Svi ti veliki događaji koje sam s odmakom promatrala bili su u ovom trenutku beznačajni, ali oni mali koje sam skoro odbacila na njih mi je zatreperilo srce. Prisjetila sam se poljubaca svojih velikih kćeri, blagdanskih i onih bez posebnog povoda, kave s mamom i čestih bratovih poruka.

Toga trena sam samoj sebi osvijestila koliko male stvari čine velike trenutke u našim životima. Iz istog razloga donijela sam odluku , od sada u izborima svoj glas dajem za skromnost, jednostavnost i ljubav.

Svi mi imamo pravo na izbore, ali u konačnici snosimo odgovornost za izabrano.

Jeste li se zapitali kakvi su vaši dosadašnji životni izbori? Želite li nešto promijeniti? Kome od sada dajete svoj glas?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo