Psiha

Psiha

Obavite besplatne pretrage dijagnostike osteoporoze

Poliklinika Synlab Hrvatska u povodu Svjetskog dana osteoporoze koji se obilježava 20. listopada poklanja jednom čitatelju laboratorijske pretrage za dijagnostiku osteoporoze u vrijednosti 870,00 kuna. Odgovorite na nagradna pitanja i saznajte jeste li dobitnik 17. listopada.

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Spada u jednu od pet najčešćih kroničnih bolesti uopće, a 80 posto svih oboljelih su žene. Najčešći i najznačajniji uzrok zbog kojeg se osteoporoza javlja je postmenopauzalni prestanak lučenja ženskog spolnog hormona, estrogena.

Laboratorijske pretrage za osteoporozu

Glavni parametar za dijagnozu osteoporoze je denzitometrijsko mjerenje gustoće kostiju. Ono što se mjeri je odstupanje koštane gustoće u odnosu na vrijednosti zdrave i mlade populacije. Osim mjerenja gustoće kosti za dijagnozu su bitni detaljno uzeta anamneza i detekcija rizičnih čimbenika, a od velike su pomoći i laboratorijske pretrage C-terminalni telopeptid (Beta crosslaps), Vitamin D, osteokalcin i paratiroidni hormon (PTH). U rizične čimbenike spadaju dob starija od 50 godina, ulazak u menopauzu, konzumacija alkohola i kofeina u prevelikim količinama, pušenje, mala tjelesna težina, zloćudne bolesti, poremećaji prehrane, nedostatak fizičke aktivnosti.

Osteoporoza u muškaraca

Ova bolest nije rezervirana samo za “ljepši spol”. Svaki treći prijelom kuka događa se u muškaraca, a svaki deseti muškarac stariji od 50 godina ga doživi. Postupno smanjenje lučenja testosterona, snažnije i krupnije kosti zbog drugačijeg rasta za vrijeme puberteta, te intenzivnije bavljenje fizičkom aktivnošću tijekom života su razlozi zbog kojih je ova bolest tri puta rjeđa u muškaraca.

Osteoporoza – “bolest budućnosti”

Već danas se procjenjuje da od 8 do 10 posto svjetske populacije pati od ove bolesti, a u sljedećih 20 godina taj bi se broj trebao udvostručiti. Osteoporoza je bolest starije životne dobi, a opća populacija je sve starija i starija. Liječenje je dugotrajno, a posljedice vrlo teške tako da prevencija u obliku redovite fizičke aktivnosti, zdrave i izbalansirane prehrane, izbjegavanja alkohola, pušenja i kofeina predstavlja prvi izbor u rješavanju ove globalne bolesti.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo