Pitaj Borisa: Biti ili ne biti hedonist?

Torta, zena jede, slatko, kolac

Pitanje čitatelja

Poštovani, zanima me koliko je poželjan hedonizam i što točno to znači? Moja najbolja prijateljica stalno za sebe tvrdi da je hedonist jer uživa u hrani, piću, a vrijeme provodi najviše na način da samo misli na sebe i kako si ugoditi. Ponekad mi se čini da ipak pretjeruje i da je malo sebična, jer više vremena će posvetiti sebi nego prijateljima. Jesam li u pravu?

Unaprijed hvala

Odgovor prof. Borisa Blažinića

Hedonizam dolazi od grčke riječi hedone - što znači užitak. Neki ga nazivaju filozofijom, neki načinom života, a neki sebičnošću. Osobe koje su hedonistički orijentirane zapravo uživaju u životu i svemu onom što im on nudi. Hedonist je u potrazi za užitkom, a iz toga proizlazi da smo svi u određenom stupnju hedonisti.

kZnači li to da smo svi hedonisti?

Naravno da ne. Hedonizam je povezan s ugodom, užitkom i odsustvom ikakve vrste boli. Hedonist je oslobođen strahova i svoje užitke koji izazivaju ugodu, prvo podredi sebi, a onda tek drugima. Taj užitak je individualan. Za nekog može biti na fizičkoj osnovi, za drugog na intelektualnoj. Kada je osoba u potrazi za ugodom, on ili ona je motivirana odvajanjem potreba (hrana, seks, fizička aktivnost.)

Po čemu se hedonizam razlikuje od sebičnosti?

Postoji nekoliko osnovnih distinkcija:

Jedna od njih je altruistično ponašanje. Sebične osobe nemaju interes da je i drugima "dobro". Takve osobe postavljaju dvostruka mjerila. Najvažniji zadatak koji imaju jest da je samo njima dobro, a za druge ih blago rečeno nije briga. Nadalje, sebične osobe zahtijevaju da uvijek drugi rade za njih. Sebičnost podrazumijeva: ja, ja i samo ja, dok hedonizam podrazumijeva ja, ali ne pod svaku cijenu. Ivan Sergejevič Turgenjev je opisao:

Postoje tri vrste egoista:

  • egoisti koji sami žive i daju drugima da žive,
  • egoisti koji sami žive, ali ne daju drugima da žive i
  • egoisti koji niti sami žive niti drugima daju da žive

kHedonističkim osobama altruistično ponašanje nije stran pojam. Oni žive život na način da je posljedica njihovog ponašanja isključivo ugoda i užitak. Ponašanje je usmjereno na postizanje lišenosti boli. Cilj i svrha je užitak. Što nikako ne znači da nisu spremni pomoći drugim ljudima ili da im nije stalo kada se prijatelji nađu u nevolji. Različite teorije motivacije se bave ovim pitanjem. Naše ponašanje usmjeravamo s obzirom što želimo postići i što očekujemo. Ponekad, to znači da radimo stvari koje su trenutno neugodne ili bolne, u nastojanju da ostvarimo užitak koji će doći kao rezultat privremene boli. Iznenađujuće koliko malo vremena povodimo radeći ono u čemu uživamo. Kada smo posvećeni užicima, osjećamo se bolje, veselije. Što znači da i ljudi oko nas osjećaju tu pozitivnu energiju koju ispoljavamo.

Pozitivne strane hedonizma:

  • posvećenost sebi
  • posvećenost svojim potrebama
  • obogaćivanje socijalnog i seksualnog života
  • prioritet je sreća
  • osjećaj unutarnjeg zadovoljstva
  • sposobnost biti sam sa sobom
  • težnja ka boljem, kvalitetnijem

Negativne strane hedonizma: socijalne i zdravstvene

Negativna strana hedonizma koja se odnosi na društveni život uključuje: strah od odbacivanja, smanjena sposobnost empatije, percipiranje kao egoista. S obzirom da hedonisti podređuju sve sebi pa tako i društveni život, često se zna dogoditi da ih prijatelji odbace jer ne provode previše vremena s njima. Na putu do hedonističkog uživanja, događa se da hedonisti izgube kontakt s "realnošću", sa svojim prijateljima i kolegama. Druga loša strana se odnosi na zdravstveni aspekt. Najčešće što se događa je da se prijeđe gornja granica uživanja te tako uđe u stanje opsesije. Posljedice zavise o izbora izvora ugode. Npr. ako osoba uživa u slatkom, nužno to ne znači ništa loše. Međutim, kada se prijeđe ta granica i nastupi opsesija, posljedice mogu biti fatalne. Od razvoja dijabetesa, narušavanje krvožilnog sustava, povišene tjelesne kilaže.

kRazgovarajte otvoreno s prijateljicom i recite joj kako se osjećate kada odbije vaš prijedlog i posveti se svojim aktivnostima. Zatim joj dopustite da vam objasni kako i zašto se radije odlučuje na takve aktivnosti. Pokušajte razumjeti, a možda vas neke stvari potaknu da i sami više uživate u onom što vas veseli. Razmislite u kojoj mjeri je vaša prijateljica sebična, a u kojoj hedonist? Koje obrasce ponašanja bi voljeli prisvojiti sebi? Kako se osjećate, ali iskreno kada se ona posveti svojim aktivnostima koje ispunjavaju njezin život? Siguran sam da ćete pronaći zajednički interes i tako ojačati vaše prijateljstvo.

 Prati nas na Viber Public Chatu!