Pitaj Borisa: Kako se nositi s kraljevima drame?

stres-posao-mobbing

Pitanje čitatelja

Poštovani, radim u jednoj firmi u kojoj moja najbliža kolegica svakodnevno pravi od muhe slona. Toliko dramatizira oko najbanalnijih stvari da je to postalo neizdrživo. S tim svojim ispadima redovito ide i povišeni ton. Ne mogu shvatiti kako uopće ima volje i energije stalno praviti scene? Imam osjećaj da je jako nezadovoljna svojim životom. Inače mi je draga no s vremena na vrijeme mi ide na živce, a ponekad mi ju je stvarno žao. Ne znam može li se, i kako, uopće nešto napraviti po tom pitanju, odnosno uopće nešto učiniti?

Unaprijed hvala,
Maja

Odgovor prof. Borisa Blažinića

lMože biti pravi izazov kada smo u okruženju s ljudima ovisnima o drami. Ako radite na tome da u svome životu ostvarite ravnotežu i postignete mir, drama može biti vrlo neugodna.

Ovisnost o drami se ne razlikuje previše od ovisnosti o kockanju, a osobe ovisne o drami su najčešće u potrazi za uzbuđenjem ili navalom adrenalina. Za osobe koje vode nezanimljiv ili monoton život, ta lavina uzbuđenja im pomaže da se osjećaju živima.

Takve osobe se mogu okarakterizirati kao neurotične i egocentrične sklone iznenadnim zahtjevima i ispadima, sklone ljubomori i zavisti, što može rezultirati još većim emocionalnim ispadima. U svijetu kraljeva drame ili ste s njima ili protiv njih, trećeg nema.

Takve osobe ne podnose dobro kritike i ponekad im se drugi boje uputiti kritiku, a njihova nesposobnost kontroliranja emocija najčešće rezultira socijalnom izolacijom.

Kraljevi drame dolaze u svim formama i uključuje muškarce i žene svih dobi i zato je potrebno pripremiti plan, postaviti neke granice i ostati miran.

Evo nekoliko korisnih smjernica:

1. Ostanite mirni i pokušajte ne reagirati. Ne reagirajući na silnu energiju koju vam upućuju, pomaže vam da ostanete mirni. Ako se ne može do vas doprijeti, osoba će prijeći na nekog drugog.

2. Ne dajte se isprovocirati. Pokušajte ne koristiti pogrdne riječi (primjerice: odvratan, lud...) Koristeći ove izraze možete povisiti emocionalno stanje što je zapravo suprotno od onog što želite postići.

3. Uvažite problem. Iako vi možda ne vidite u situaciji problem pokušajte razumjeti da je to drugoj osobi važno i vjerojatno puno veći problem nego vi to mislite. Nemojte je razuvjeravati, pokušavajući umanjiti veličinu doživljaja situacije. Pitanjima preusmjerite osobu na moguća rješenja kako bi joj promijenili fokus.  

l4. Izbjegavajte ogovaranja, gnjev ili bilo što što bi osobu moglo uzrujati. Osobe koje dramatiziraju su izvrsne u kreiranju drame, a vi im ne želite dati dodatni razlog da nastupe.

5. Postavite jasne granice. Kraljevi drame vole biti u ulozi žrtve, i to im daje nevjerojatnu moć jer kroz pasivno agresivno ponašanje manipuliraju vama tražeći pomoć, a zapravo samo žele dokazati koliko su jadni, bespomoćni, "žrtve" svega i svačega. Ukoliko vas "upecaju" u ulogu spasitelja završit ćete kao žrtva vlastitog nastojanja da ih spasite. Vjerojatno ste to već doživjeli, a ako niste možete pokušati, na kraju ćete se vjerojatno osjećati glupo, iskorišteno, iscrpljeno i još krivi što im kao prijatelj niste pomogli na način koji su oni željeli.

Stoga, da biste to sve izbjegli, sve što trebate učiniti je pitati jednostavno pitanje: "Kako ti točno mogu pomoći?" (da te saslušam, dam savjet, podržim ili nešto drugo učinim za tebe).

6. Ako su svi vaši pokušaji nošenja sa kraljevima drame propali, možda je vrijeme da prekinete taj odnos ili ga barem ograničite ako ga ne možete u potpunosti prekinuti. Nema razloga da budete podvrgnuti disfunkcionalnom i toksičnom odnosu.

 Prati nas na Viber Public Chatu!