Psiha

Psiha

10 zdravih navika Ide Prester: Ovisna o jednom obroku koji nikada ne propušta

Energična i vedra pjevačica i voditeljica, Ida Prester, napravila je ove godine veliku promjenu: riješila se leća i dioptrijskih naočala laserskim skidanjem dioptrije.

U nastavku otkriva svojih 10 zdravih navika…

1. Blokiranje zvučnih notifikacija na telefonu

Shvatila sam da me konstantno zvrndanje jako uznemiruje. Svakih nekoliko minuta novo zvonce za poruku, mail, tweet, like… Svi smo na kratkom lancu, stalno u virtualnom svijetu, zabuljeni u telefon. Sada gledam u poruke u nekom svom tempu, neće se ništa dogoditi ako ne pogledamo istog trenutka.

2. Blokiranje medijskih notifikacija

Pogotovo u ovom teškom periodu, bitno je sačuvati živce i zdrav razum. Devedeset posto medijskih naslova su crnilo i senzacionalizam. Ne želim se dodatno kontaminirati, dovoljno mi je pogledati tu i tamo odabrane medije.

“Menadžerska bolest” svjetsko gospodarstvo košta 700 milijardi dolara! No, žrtve više nisu samo rukovodeći kadar

3. Zdrav vitaminski shake za doručak

Ritual shakeova počeli smo zbog djece, odbijaju voće i povrće pa nam je ovo dobar način da ih zakamufliramo. I ja sam postala ovisna, svaki dan započinje mi svježe cijeđenim zdravim napitkom.

4. Dovoljno sna

Noćna sam ptica, radim tek kad svi zaspu. Zato imam dogovor s mužem da on vodi klince u školu i u vrtić, da se ja mogu naspavati ujutro. Sretnica sam, znam.

5. Briga za zdrave oči

Cijeli život bila sam kratkovidna s velikim astigmatizmom. Nedavno sam laserski skinula dioptriju u Poliklinici Bilić Vision i to mi je najbolja odluka u životu. Sad vidim kao zmaj, samo redovito moram kapati oči jer su mi prirodno suhe.

6. Uravnotežena prehrana

Nažalost ne stignem planirati svaki obrok, živim brzo i često jedem “u letu”. Ali moje je osnovno pravilo da jedem kad sam gladna, a ne kad je prilika. Rođendani, svadbe, veselja… ako sam sita, bez problema preskačem roštilje i torte.

7. Zdravi zubi

Zubi su mi najvažniji dio tijela. Njih prve primijetim na ljudima, od malih nogu usvojila sam pažljivu higijenu zuba i zubnog mesa. Mogu doći u bilo koje doba noći kući iz izlaska, temeljito pranje i masaža desni su obveza koja se ne propušta. Već 15 godina sam bez ijednog novog karijesa, ponosna sam na svoj osmijeh.

8. Vrijeme za sebe

Moje vrijeme počinje kad svi ostali krenu u krevet. Bitno mi je da sam sama, čitam, slušam muziku, istražujem. Najviše se volim odmarati u kadi, uz neki časopis ili samo telefon. Ne treba za sreću puno.

9. Priroda liječi

Kad god možemo, šmugnemo na neku planinu ili na selo. Bitno mi je klincima pokazati da postoje i druge perspektive od ove naše gradske. Od malih nogu često smo na selu među kravama, ovcama i konjima. Mislim da je to važan dio odrastanja.

10. Osmijeh

Često se smijem i gotovo uvijek sam s osmijehom. I privatno i poslovno. Volim ljude, jako volim interakciju s nepoznatima. Ne možete vjerovati koliko ih osmijeh razoruža, čak i ako su loše volje.

Smješkajte se ljudima u svakoj prilici, vratit će vam istom mjerom i slati ga dalje ostalima. Jednostavna magija koja čini svijet boljim i zdravijim mjestom.

Nicole Kidman godinama je vjerna planu prehranu 80:20: Kilogrami se tope, a smije jesti baš sve

Foto: Shutterstock, Borna Filić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo