4 mita o seksu u koje morate prestati vjerovati - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

4 mita o seksu u koje morate prestati vjerovati

Je li istina da žene žele manje seksa od muškaraca? Donosimo odgovor i na to pitanje…

Iako se o seksu ne bi trebalo raspravljati jer je u pitanju intiman čin, možda je ipak zgodno malo zaviriti u tekst i saznati jesu li priče koje o njemu kruže istina ili mit?

1. Mit: Ako osoba kaže da se testirala, misli na test koji je obuhvatio sve

Istina: Testiranje na seksualno prenosive bolesti varira od liječnika do liječnika, ali nitko ne testira na sve bolesti. Liječnici obično rade nekoliko testova, a postoji ih otprilike 20, ali bez zamolbe se test na HIV ili Hpv neće raditi.

Protiv prehlade i gripe borite se – seksom!

2. Mit: Znanost tvrdi da će kamenice pojačati seksualnu želju

Istina: Priče o namirnicama koje djeluju kao afrodizijak su većinom bez dokaza, piše tako u magazinu International Society for Sexual Medicine. Nakon što su pročitali 50 studija na ovo temu, zaključak je da čokolada, kamenice, med i ostali proizvodi ni na koji način ne utječu na povećanje seksualne želje.

3. Mit: Želja je želja, kako god se realizirala

Istina: Postoje dvije vrste želje – spontana i posljedična. Spontana se rađa u trenutku i nije nam jasno kako se pojavila. Ako je želja posljedica prethodnih misli koje su zagolicale maštu, onda se radi o tome da je želja posljedica. Kakvu god želju osjećali, normalna je pojava.

Što ženama stvarno prolazi kroz glavu nakon seksualnog odnosa?

4. Mit: Ako osjećam nešto “dolje” sigurno sam uzbuđena

Istina: Krv jače kola žilama kada smo izloženi seksualnoj stimulaciji, čak i ako vam se to ne sviđa. Dakle, možete doslovno gledati erotski glazbeni spot i osjetiti trnce. Radi se samo o rekaciji tj. refleksu koji se ne može kontrolirati. Ne mora značiti da ste uzbuđeni zbog prisustva određene osobe.

A. A.

Fot: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo