Psiha

Psiha

5 stvari koje veterinar radi sa svojim ljubimcem, a vi sa svojim ne, ali bi trebali…

Shutterstock 592414475

Mislite da radite sve ispravno kada je u pitanju vaš ljubimac? Možda je i tako, ali ako niste sigurni, pogledajte na što to jedan veterinar uvijek jako pazi!

Naš stručni suradnik,  dr. sc. Ivan Vicković, dr. med. vet., kojemu su posljednjih godina područja od osobitog interesa internističke bolesti mačaka, osobito endokrinologija te reprodukcija i problemi u ponašanju pasa i mačaka, otkriva na koje to stvari jedan vlasnik ljubimca često zaboravlja;

1. Opće je mišljenje da je psa potrebno hraniti samo jednom u danu, ali ja se ne slažem – pas treba nekoliko obroka u danu. On može izdržati da ne jede, ali zašto mu stvarati problem praznog želuca, ako za to nema potrebe.

2. Svi znamo da je nama ljudima jako važan fizički kontakt, ali ono što niste znali da ljubimci, ne svi naravno, nisu ljubitelji diranja, oni će se radije ne dati dirati nego dati. Psi koji su emocionalno labilniji i emocionalno nesređeni će tražiti puno češće ljudski dodir.

3. Ako već psa ostavljate samog na dulje vrijeme, ostavite mu vode, a igračke i hranu ne. Hrana se jede u određeno vrijeme, ako pas odbije, maknite sa strane i ponudite mu kad je za to vrijeme. Igračke ne ostavljajte jer nemate kontrole nad onim što se događa.

4. Ako pas koji inače normalno jede odbija svoju hranu, onda nešto nije u redu i najčešće je u pitanju temperatura. Posjetite veterinara.

5. Kupite izmet od psa kako bi se zaštitili od bolesti, a njegove se sline ne morate bojati jer nema nekakve opasnosti od prijenosa bolesti – ako čovjeku nije narušen imunitet. Problem su bolesti koje se šire izmetom poput pseće trakavice, ehinokokoze, crijevnih oblića, salmonele…

Novi broj magazina potražite sutra uz Večernji list i dar – Himalaya pastu za zube!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo