Psiha

Psiha

9 navika koje će vam pomoći da živite dulje

Shutterstock

Manje hrane i više seksa uz manje televizije i više druženja može vam pomoći da doživite 100.! Usvojite ovih 9 jednostavnih navika i osjećajte se bolje, izgledajte mlađe, živite dulje…

Jedno novo istraživanje otkrilo je kako pušenje, previše alkohola, nekretanje te nedovoljna konzumacija voća i povrća mogu postarati za čak 12 godina!
No, možete uvesti neke (jednostavne) promjene u svoj stil života kako bi izgledali, ali i osjećali se mlađe.

1. Nemojte se prejedati

Ako želite doživjeti 100., nemojte pojesti baš sve s tanjura. Dan Buettner, koji proučava dugovječnost diljem svijeta, otkrio je kako najstariji Japanci prestaju jesti kada se osjećaju 80 posto sitima. Istraživanje sa Sveučilišta St. Louis potvrdilo je konzumiranje manje hrane pomaže da starimo sporije, prenosi Health.com.

Dobar san donosi više sreće od velike povišice! Evo kako do njega

2. Seks je bitan

Dobar seks, dva do tri puta tjedno, može produljiti život za tri godine. Štoviše, možete izgubiti kalorija kao da ste trčali 30 minuta. Redovit seks isto tako snižuje krvni tlak, poboljšava spavanje, jača imunitet, štiti srce…

3. Zaboravite na TV

Već znamo da sjedilački način života loše utječe na naše zdravlje, a studija iz 2010. godine pokazala je da ljudi koji više sati dnevno gledaju televiziju imaju 46 posto veću šansu da umru od neke bolesti od onih koji televiziju gledaju manje od dva sata dnevno. 

4. Ne pretjerujte sa sunčanjem

Osim što ćete se zaštiti od karcinoma kože, izgledat ćete mlađe. Zaštitite se kremama za zaštitu od sunca, svaki dan! I ne zaboravite namazati vrat i ostale vidljive dijelove tijela.

Ovo je 10 najzdravijih namirnica na planeti!!!

5. Družite se!

Usamljenost može biti jednako opasna kao i visoki kolesterol ili pušenje. Istraživanja pokazuju da manji rizik od srčanih bolesti imaju oni s velikim obiteljima i s puno prijatelja. Usamljenost je pogotovo opasna za starije ljude koji su tada skloni i depresiji.

6. Pijte umjereno

Alkohol u malim količinama nije loš. No, žene koje piju više od dvije čaše dnevno i muškarci koji piju više od tri čaše dnevno skloniji su debljanju, ali i problemima u vezi, tvrde studije. 

7. Ništa bez voća i povrća

Redovita konzumacija voća i povrća smanjuje rizik od bolesti srca i to za čak 76 posto. Zato, priuštite si najmanje tri obroka s voće i povrćem dnevno!

8. Fokusirajte se na vježbanje

Možda vam vježbanje i nije omiljena aktivnost, ali ono vam doista može produljiti život. Jedno istraživanje pokazuje da vam trčanje može produljiti život za čak četiri godine, a dobro utječe i na avše srce, mozak, metabolizam… Čak i polusatna šetnja može smanjiti rizik od srčanih problema. 

9. O cigaretama sve znate…

Prestanite pušitit i to odmah! Studija objavljena u magazinu American Journal of Public Health pokazala je da žene koje prestanu pušiti do 35. godine produlje si život za šest do osam godina. 

Ove stvari prestanite raditi ako ste napunili 35 godina

M. P. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo