Psiha

Psiha

Budite dobre volje od jutra do mraka! Optimisti žive dulje, tvrdi istraživanje

Shutterstock

Ako ste optimist, šanse su veće za 70 posto da ćete doživjeti 85. rođendan!

Optimisti će vjerojatno živjeti dulje od onih koji spram života zauzimaju negativan stav.”, zaključak je studije koja se provodila dugi niz godina, stoji u priopćenju BBC vijesti.  

Informacije su prikupljene u Americi od strane muških veterana rata i žena koje su radile kao medicinske sestre, starosti od 60-70 godina. Optimističan dio ispitanika će, prema znanstvenicima, lako doživjeti i 85. rođendan.  

Ove čarobne riječi mogu vam promijeniti (i poboljšati) život, tvrde stručnjaci

Ovo istraživanje u konačnici ne može dokazati poveznicu jer dugovječnost i optimizam mogu biti pod utjecajem zdravlja, životnog stila i osobnih faktora.

Osobe koje žive dobro i zdrave su vrlo će vjerojatno biti optimističnije od onih koji su zabrinuti zbog svog života. No ipak je ovo istraživanje istaknulo važnost mentalnog zdravlja i sretnog života koji u konačnici imaju utjecaj na fizičko zdravlje. 

“U većini svjetskih istraživanja ističe se da optimistične osobe postižu bolje rezultate na poslovnom planu, imaju dobro realizirane privatne odnose, žive dulje, boljeg su zdravstvenog profila te u konačnici imaju manju mogućnost za razvoj depresije. Svakidašnje životne situacije kod optimističnih osoba obiluju realističkim i pragmatičnim pristupom neovisno o tome je li riječi zdravim životnim odlukama ili o svakidašnjim aktivnostima. Optimistične su osobe pažljive, selektivne, koncentrirane na problem i rizike kojima su izložene umjesto da uzaludno brinu o svemu. Puno su smirenije od pesimista, što im daje snagu za situacije koje iziskuju korištenje osobnih resursa”, pojasnila je dr. sc. Dubravka Šimunović.

Ove karakteristike krase snažnu ženu – prepoznajete li se? 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo