Psiha

Psiha

Debljate se, a ne znate razlog? Možda je u pitanju vaš pametni telefon!

Shutterstock

Neprestano prebacivanje s pametnog telefona na druge uređaje i opet natrag moglo bi vas „nagraditi“ viškom kilograma, upozoravaju znanstvenici. Novo istraživanje dalo je naslutiti da su osobe koje se u poslu i svakodnevnom životu koriste istodobno s više elektroničkih uređaja skloniji debljanju.

“Moguće je da nam ovi uređaji zapravo mijenjaju mozak, objašnjava glavni autor istraživanja Richard Lopez“, psiholog na Sveučilištu Rice u Houstonu. Što se tiče porasta tjelesne težine, to bi moglo značiti manju samokontrolu kada nam je nezdrava hrana pri ruci.

Pretilost uzrokuje kronične bolesti i u stalnom je porastu u Hrvatskoj!

Istraživanje kojim se željelo utvrditi postoji li veza između “multitaskinga” i pretjerane težine provedeno je na grupi od 132 studenta u dobi od 18 do 23 godine koji su odgovarali na pitanja koliko dugo su radili više zadataka simultano i koliko su pritom mogli ostati usredotočeni.

Kratkoročno prejedanje = dugoročno debljanje

Pitanja poput – imate li neprestanu potrebu provjeravati svoj mobitel dok razgovarate s nekim – postavljena su s ciljem utvrđivanja kompulzivnog ponašanja pri upotrebi pametnih telefona.

Znanstvenici su otkrili da su sudionici istraživanja s višim rezultatima na upitniku u prosjeku imali veću tjelesnu težinu od ostalih ispitanika, što upućuje na moguću vezu između debljanja i pretjerane ovisnosti o mobilnim uređajima.

Također, 72 ispitanika podvrgnuta su MRI skeniranju tijekom kojeg su im pokazivane slike ozbiljnog sadržaja, među kojima su se nalazile i slike visokokaloričnih namirnica. Kada bi se ove slike pojavile, kod nekih ispitanika pojačala se aktivnost u dijelu mozga koji reagira na hranu. Ispitanici s prekomjernom tjelesnom težinom, među ostalim su priznali da provode više vremena u studentskoj menzi od ostalih.

Nepušači se manje debljaju od pušača!

Istraživanje ne može sa sigurnošću potvrditi da će vas multitasking učiniti debelima, ali znanstvenici sada znaju da određena veza postoji. Rezultati istraživanja sugeriraju da vezu treba tražiti u dijelu mozga koji reagira na iskušenja.

“Budući da su pametni telefoni i tableti u upotrebi nešto više od desetak godina, još uvijek je prerano da bismo mogli razumjeti sve negativne posljedice korištenja ovih uređaja. Ne znamo kakav učinak sva ta ponašanja imaju na načine na koje reagiramo na ostale čimbenike u našoj okolini”, objašnjava Lopez.

Debljanje preko vikenda – greške koje radite i kako ih ispraviti brzo

U istraživanjima koja će se u budućnosti provoditi znanstvenici žele utvrditi radi li se o tome da je ljudima sa slabijom moći samokontrole lakše odvratiti pozornost multimedijalnim sadržajem ili osobe koje pretjerano koriste elektroničke uređaje s vremenom počinju gubiti kontrolu nad sobom.

Znanstvenici koji nisu sudjelovali u istraživanju tvrde da ono potiče na razmišljanje o tome potiču li iste neurološke predispozicije simultanu konzumaciju multimedije i prejedanje, ili ta aktivnost  izravno utječe na mozak i izaziva prejedanje.

Žao nam je, ali – samo od mirisanja hrane možete se udebljati!

„Ono što znamo sa sigurnošću jest da je razboritost u korištenju multimedijalnih uređaja više nego poželjna, a pretjerana upotreba više uređaja odjednom loše utječe na naš kognitivni razvoj. Također, može negativno utjecati i na druga ponašanja“, slažu se i jedni i drugi u mišljenju.

„Ovo istraživanje podiže razinu zabrinutosti i potiče nas da nastavimo postavljati pitanja i potražimo odgovore na njih u budućim istraživanjima. Već znamo da je konzumiranje hrane ispred TV ekrana štetno jer nemamo kontrolu nad količinom koju smo pojeli što često vodi u pretilost. Osobe koje su usredotočene na ono što jedu i pritom ih ne ometaju vanjski podržaji, lakše će se oduprijeti iskušenju da prionu većim količinama nezdrave hrane“, naglašavaju znanstvenici.

Iznenađujući uzroci debljanja

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo