Gisele je vrlo stroga prema sebi! Ribu jede jednom tjedno, a meso dva puta mjesečno i to samo zato što je anemična - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Gisele je vrlo stroga prema sebi! Ribu jede jednom tjedno, a meso dva puta mjesečno i to samo zato što je anemična

Najpoznatiji i najplaćeniji model u povijesti, uspješna poduzetnica, aktivistica za zaštitu okoliša, glumica, i odnedavno spisateljica.

Sve su to titule koje se vezuju uz ime Brazilke Gisele Bündchen, dok ona kaže da je od svih navedenih uloga najvažnija u njezinu životu uloga majke. Naime, slavna manekenka ima dvoje djece sa suprugom, slavnim igračem američkog nogometa, Tomom Bradyjem te još jedno, kako kaže, bonus-dijete, Tomova sina iz prijašnje veze.

Dr. Dinko Kaliterna: Bojim se da nam prijeti amerikanizacija zdravstvenog sustava

I dok danas živi po mnogima savršen život, u knjizi koju je nedavno objavila (kod nas u izdanju Znanja) znakovitog imena “Lekcije” otkrila je da njezin put do zvijezda zaista bio trnovit i da je do svog cilja došla zahvaljujući superstorogoj disciplini. Disciplina je, naime, za Gisele, odraslu u brojnoj obitelji njemačkih imigranata u malom brazilskom gradiću, nešto bez čega bi preživljavanje bilo nemoguće.

Moji roditelji radili su puno i naporno, a mi smo se brinule jedna o drugoj. Odrastale smo skromno, ali djetinjstvo nam je bilo sretno. Puno boravka na otvorenom, puno zafrkancije, igre, opisala je Gisele u knjizi.

Spomenula je kako je jako voljela igrati odbojku i maštala o nastupu na Olimpijskim Igrama. Njezina sestra blizanka Pati bila je iznimno popularna u društvu, dok su Gisele djeca zafrkavala, pogađate, zbog izgleda.

Zafrkavanje vršnjaka

Naime, Gisele je od svojih pet sestara, uključujući i sestru blizanku, bitno drukčija i svojom pojavom i svojom visinom, naime viša je od svih njih više od 10 centimetara. 

Djeca su ma najčešće zvala Oliva jer sam bila mršava i visoka, no početkom puberteta počele su mi rasti grudi. Bile su iznimno velike za tako mršavu djevojku. Bilo me je sram izlaziti na ulicu, priznala je Gisele.

Međutim, sve se promijenilo kada ju je na lokalnoj fešti primijetio lovac na modele. Predvidio joj je sjajnu karijeru i Gisele se s 14 godina i jednim koferom sama otisnula u São Paulo ganjajući karijeru modela.

“Nikad me nije zanimala moda, ne zanima me ni danas, najradije sam u trapericama i širokoj majici; otišla sam u São Paulo kako bih pomogla svojoj obitelji, objasnila je Gisele.”

Samoj u velikom svijetu, sa samo 14 godina nije joj bilo lako, ali zahvaljujući spomenutoj disciplini i jasnom fokusu na cilj, izdržala je sve. Otišla je u Tokio snimati kampanje za katalošku prodaju i zarađivala tek toliko da preživi. I kad je 1998. već pomišljala da odustane od karijere modela, dogodila se povijesna revija Alexandera McQueena na kojoj je prošetala u crnoj uskoj kožnoj suknji i – oslikanim topom. Tom revijom i njezinim pojavljivanjem umro je heroin chic koji je cijelo desetljeće vladao pistama i svi su samo pričali o predivnoj Brazilki sa senzacionalnim oblinama. Rođena je Gisele supermodel kojoj su tada nadjenuli ime “The Body”.

Reese Witherspoon: Ne koristim agresivne tretmane jer starenje je super stvar!

Nakon te revije počelo je ludilo, po pet revija u danu, radno vrijeme bez početka i kraja, život u avionu i život na brzoj hrani, priča Gisele te nastavlja: Pušila sam kutiju cigareta dnevno i svaku večer pila bocu vina. Ujutro sam se natakala kavom kako bih mogla sve to izdržati. Trajalo je to više od tri godine i onda je sve puklo,objašnjava.

Počela se boriti s napadajima panike, tijelo joj je ispalo iz hormonske ravnoteže i mislila je, priznaje, da će umrijeti. Tada se okrenula zdravom načinu života, iz prehrane je izbacila kofein i šećer, potpuno prestala piti alkohol, počela je meditirati i vježbati jogu i nakon tri mjeseca osjećala se ponovno dobro.

Dvije različite osobe

“U to vrijeme imala sam milijun obveza, a već sam i pristojno zarađivala. Odlučila sam da ću se posvetiti stvarima prema kojima osjećam strast, a da ću u modi raditi samo one projekte koji su mi važni, otkrila je Gisele koja u knjizi otvoreno govori da su ona privatno i Gisele s modnih pista i iz modnih časopisa dvije različite osobe.

“Ona” (tako Gisele samu sebe zove kad “nastupa” op.a.) je uvijek dobro raspoložena, nasmiješena, prekrasna, kooperativna, zna sve što se od nje na setu traži i vrhunski je profesionalac. Nikad ne kasni, nema prohtjeva, jednostavno je savršena. Učinila sam je takvom uz puno discipline, kaže Gisele.

Privatno ova manekenka, koja je godinama bila zaštitno lice brenda Victoria’s Secret, uživa u projektima za zaštitu prirode, vrlo je angažirana u brojnim zakladama, prije svega u Brazilu i ne libi se stati za mikrofon i reći svijetu gdje griješi i kako poboljšati stanje. Nadalje, izuzetno uživa u obiteljskom životu u Bostonu i najradije je samo mama. No, vratimo se onom što je obilježilo život ove megauspješene žene – disciplini.

Gisele je vrlo stroga prema sebi, ima dnevni, tjedni i mjesečni raspored i ne tolerira odstupanja. Svako jutro započinje meditacijom. Nakon toga slijedi trening. Potom doručkuje smoothie od cikle ili kelja. Svako jutro. Za ručak jede salatu sa sezamom, a za večeru opet – salata. Pije vodu i nezaslađeni čaj. Ne jede gluten ni bilo kakav šećer. Ne pije alkohol. Voli sir. Jede ga jednom u tri mjeseca. Mesom se počasti dva puta mjesečno i to samo zato što je anemična. Ribom se nagradi jednom tjedno.

Jedem jako male obroke, a ako osjetim glad pojedem nekoliko badema, kaže Gisele. Tako živi cijela njezina obitelj. Dakako, jedu u puno većim količinama, ali jedu isključivo zdravu i organsku hranu. S djecom ova Amazonka razgovara na portugalskom, a svako ljeto cijela njezina obitelj i obitelj Brady provode na Kostariki gdje je Gisele dala napraviti vlastiti resort. Izlete u modne vode ima iznimno rijetko i to samo ako, kako kaže, za to postoji viši cilj!

Od djevojčice koja je zbog vitiliga cijelo djetinjstvo bila žrtva nasilja do vladarice modnih pista

Martina Strukić

Foto: DPA/Pixsell, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo