Psiha

Psiha

Hrvatska kao velika ljetna pozornica: U unutrašnjosti i na obali održavaju se brojni festivali

Nekada smo imali filmove pod zvjezdanim pulskim nebom, sjajne ljetne festivale u Splitu i Dubrovniku te Vinkovačke jeseni koje su privlačile uglavnom domaće goste, a zatim su došla neka nova vremena, neki novi gosti i turizam se zauvijek promijenio.

Sunce i more u toj su slici postali samo okvir za dobar provod, jer gosti danas žele što više doživljaja u svakoj destinaciji koju posjete. A to, uz aktivan odmor i odličnu gastronomsku ponudu, u prvom redu znači raznovrsnu i bogatu kulturnu ponudu u kojoj nešto za sebe može pronaći baš svaki turist, bez obzira na svoje godine, navike i zemlju iz koje dolazi.

Kako do mora što jeftinije i sa što manje stresa? Ovi trikovi uštedjet će vam novac

Za sve uzraste

Što znači bogata kulturna ponuda možda najbolje objašnjava uzlet zagrebačkog turizma i metropole koja sada turistički živi tijekom cijele godine. Već sada brojni turisti koji se šeću našim glavnim gradom mogu uživati u bogatoj ponudi Ljeta na Štrosu, a pred vratima je i festival INmusic koji dovodi brojne mlade goste i svojevrsni je uvod za ljetna guštanja na morskoj obali.

Dubrovačke ljetne igre ovog ljeta (od 10. srpnja do 25. kolovoza) slave svoj 70. rođendan bogatim programom koncerata i kazališnih premijera, promocija, izložbi…

U punom će pogonu biti i Splitsko ljeto, kao i Filmski festival u Puli, a u Split će i ovog ljeta ugostiti tisuće mladih koji će doći na Ultru.

Sedmo izdanje jedinstvenog glazbenog fenomena Ultra Europe vraća se na Poljud, od 11. do 18. srpnja. Organizatori najavljuju brojna osvježenja i nastupe iznenađenja kao i najnoviju pozornicu koja će ugostiti više od 250 glazbenih zvijezda, a nadaju se da će upravo ljeto 2019. biti trenutak kada će Ultra dosegnuti milijun posjetitelja.

U čemu je tajna? To je najbolje objasnio Joe Bašić, direktor tvrtke MPG Live:

Jedan od glavnih razloga uspjeha festivala Ultra Europe su građani Splita koji su od prvog dana pružili prijateljsku dobrodošlicu te prigrlili festival kao svoj. Naših posjetitelji najčešće komentiraju upravo stanovnike Splita i Hrvatske, odnosno njihovu pristupačnost i toplinu zbog kojih se žele vratiti.

Naravno, kulturni turizam ne znači samo bučnu zabavu za mlade. U Zadru je već otvorena senzacionalna izložba Salvadora Dalíja, koja čeka sve one koji će ovog ljeta uživati u morskim orguljama i najljepšem zalasku sunca, a Rijeka je sve do 4. rujna domaćin izložbe “Marc Chagall: Boje ljubavi”.

10 zdravih životnih navika Ane Rucner zbog kojih svako ljeto dočeka u blistavoj formi

Kultura i tradicija kao glavni aduti

Dodati tome svakako treba kulturnu ponudu unutar naše tradicije. Mnogi će tako i ovog ljeta na sinjsku alku, ali i na rapski srednjovjekovni festival, kao i na Dane cara Dioklecijana u Split ili pulsku Spectacvla Antiqva, koja se u pulskom amfiteatru održava jednom tjedno svake godine od kraja lipnja do početka rujna, osim za vrijeme filmskog festivala.

Arena je tada poprište borbi gladijatora, a na radionicama se može vidjeti starorimska odjeća te upoznati tradicija i baština kao i rimska povijest i civilizacija.

A upravo kultura i tradicija glavni su aduti koji u naše kopnene destinacije ljeti privlače sve više gostiju, zainteresiranih za drukčiji odmor. Uz već spomenute najpoznatije Vinkovačke jeseni, tu su Podravski motivi u Koprivnici (ovogodišnjem šampionu kopnenog turizma u tradicionalnoj Turističkoj patroli Večernjeg lista).

To je jedna od najvećih kulturnih manifestacija ovog dijela Europe u kojoj se isprepliću sajam naivne umjetnosti, sajam starih obrta, folklor, sajam antikviteta i gastronomska ponuda podravskog kraja.

Od 21. lipnja do 7. srpnja održavaju se 53. Đakovački vezovi, poznata i afirmirana manifestacija izvornog folklora. Posebnost Đakovačkih vezova je to što u njima sudjeluje cijeli grad, a upravo tradicionalna slavonska gostoljubivost glavni je mamac za goste, ali i razlog što je baš ova smotra dobila međunarodnu turističku Povelju FEST-a (Europske federacije turističkih novinara sa sjedištem u Rimu).

Kada se zaručiti, vjenčati ili planirati dijete? Izračunajte svoje najsretnije dane u godini

Tekst: Bojana Radović/magazin Putovanja

Foto: Duško Marušić/PIXSELL, Borna Filić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo