I službeno je potvrđeno: Psi razumiju što im govorite! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

I službeno je potvrđeno: Psi razumiju što im govorite!

Shutterstock

Novo istraživanje pokazalo je da mozak pasa može procesuirati govor slično kao i ljudi, odnosno otkriti značenje iza riječi kao i ton

Kako prenosi New York Times, mađarski znanstvenici koji se bave proučavanjem pasa, istrenirali su 13 pasa da se popnu unutar uređaja za magnetsku rezonanciju i sjede tamo dok slušaju što im istraživači govore. Govorili su različitim tonom i koristili mnogo različitih riječi, neke pozitivne s pozitivnim tonom, nešto što ništa ne znači i pozitivnom intonacijom i pozitivne riječi bez izražajnog tona. 

Stručnjak savjetuje: Voditi ljubimca sa sobom na odmor ili dogovoriti čuvanje?

Zaključili su da lijeva polutka mozga zapravo razlučuje značenje tih riječi, bez obzira na ton, i povezuje riječi s pozitivnim ili negativnim iskustvom. To zapravo znači da psi primaju te riječi jednako kao ljudi, odnosno na govor reagiraju isto kao ljudi. 

Evo zašto su vlasnici životinja zdraviji fizički, psihički i imaju bolji društveni život

Znanstvenici kažu kako lijepa riječ ili pohvala može biti poput nagrade psima, ako se riječ i intonacija slažu. Dakle, psi ne razliku samo što kažemo i kako to kažemo, već mogu kombinirati oboje, kako bi došli do točne interpretacije onoga što ljudi stvarno misle. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo