I vi 'rintate' do iznemoglosti? Blagdani nisu iscrpljivanje do krajnjih granica da bi sve bilo savršeno! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

I vi ‘rintate’ do iznemoglosti? Blagdani nisu iscrpljivanje do krajnjih granica da bi sve bilo savršeno!

Božićni blagdani mogu donijeti puno lijepih trenutaka s ljudima s kojima smo bliski, no isto tako mogu biti popraćeni i s prilično neugodnim osjećajima, umorom, nezadovoljstvom.

Nedavno sam na jednoj društvenoj mreži čitala komentare žena kako provode Badnjak i dane prije njega. Bilo je jako puno komentara koji su ukazivali na to da se velik dio njih iscrpi do krajnjih granica od spremanja hrane, čišćenja stana… Sam Božić nerijetko dočekaju premorene s vrlo malo prostora da onda u njemu i uživaju. Ove je godine posebno zahtjevno prirediti sve onako kako smo to do sad radili, ali ipak se u krugu najbližih možemo (i moramo) znati opustiti.

Za sebe bih mogla reći da sam hedonist i da se blagdanima, između ostalog, veselim i zbog hrane. Miris fine hrane isprepleten s mirisom bora nešto je što mi se u djetinjstvu usidrilo i što aktivira sve moje hormone sreće. No ono što sam kao odrasla osoba shvatila jest da tu hranu ipak netko treba spremiti i da ako ne uložimo malo truda ona neće osvanuti na stolu – kao što je bilo nekada dok smo bili mali. I unatoč tome što volim da tijekom blagdana kuća miriše po finoj hrani, odlučila sam da neću biti jedna od onih koja će na Božić biti toliko iscrpljena silnim pripremama da ne može uživati. I dalje želim u sebi zadržati ono malo dijete koje se beskrajno veseli Božiću.

Treba vam nešto da vam popravi dan? Ovih 5 jednostavnih radnji uljepšat će ga i ispuniti energijom

Blagdani za uživanje

Želim uživati u blagdanima i ne iscrpljivati se sa silnim pripremama. I možda zato neću biti savršena domaćica koja je ispekla 10 vrsta kolača – ali to mi ni nije cilj. Priprema za blagdane zaista ne mora biti muka, i dalje možemo jednim djelom uživati baš kao što smo uživali kada smo bili djeca – ali ako si zadamo previše posla i u glavi imamo krilaticu „što će selo reći“, šanse da uživamo su ravne nuli. Moji savjeti za uživanje u blagdanima su slijedeći:

  • Manje je više. Ako odlučite skuhati manje jela i zaista im se s guštom posvetiti, velika je vjerojatnost da jela budu ukusna. Poanta jest u tome da nam ni ovaj dio blagdana ne bude opterećenje. Ako pripremate 15 vrsta jela a niste kuhar koji na raspolaganju ima pomoćne kuhare i pri tome je zadužen samo za hranu, velika je vjerojatnost da si prizivate stres.
  • Možda je domaća francuska salata ukusnija. Ili domaće breskvice. No ako se morate odreći spavanja da bi sva hrana bila domaća, tada zaista razmislite ne bi li se možda ipak moglo na blagdanskom stolu provući i pokoje kupovno jelo. Svi će preživjeti.

  • Ne mora biti savršeno. Ništa ne mora biti savršeno. Ako niste stigli oprati zavjese/prozore, perfektno dekorirati stol, riba nije ukusna kao inače… Sjetite se da ni ne mora biti tako. Ništa se neće dogoditi. Opustite se. Vaše zavjese nitko ni ne gleda.

  • Budite realni; ne možete u 15 minuta spremiti kuću, ispeći kolač i okititi bor. Sve ono što možete, delegirajte ili podijelite obaveze s ukućnima. Na taj način i njih uključujete u blagdansku atmosferu što je bit blagdana.

Ako vas muči usamljenost zbog ove teške situacije, evo savjeta kako si olakšati

  • Sjetite se koja je poanta blagdana i dozvolite si da uživate. U finoj hranu, druženju s bliskim ljudima, toploj atmosferi u kući, odmoru… Blagdani nisu natjecanje tko ima najbogatiji stol/najljepše okićenu kuću/najbolje poklone. Poanta je u zajedništvu.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo