Psiha

Psiha

Kako dezinficirati masku za lice? Postoje tri provjerena načina!

Centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (CDC) savjetuje da svoje maske perete, naravno one od materijala, koje ste sami napravili.

Tko god od vas nosi zaštitne maske za lice kad napušta kuću, radi odlaska u dućan ili šetnju, trebao bi ih nakon povratka kući baciti ili oprati, ako se radi o maskama koje ste možda od stare odjeće sami napravili, a ne o medicinskim maskama.

Postoji nekoliko načina na koje možete napraviti svoju masku, a kako one služe kao zaštita od virusa, a tako se sprečava i njegovo širenje, maska se mora prati nakon svake upotrebe.

Donosimo tri, od strane stučnjaka potvrđena, dobra načina za dezinfekciju vaše maske.

Pranje u mašini za rublje

Ako imate perilicu za pranje i sušenje veša, to je odličan način za sterilizaciju maske. Nakon svake uporabe, svoju masku stavite u vrećicu za pranje rublja kako se tijekom pranja ne bi potrgale elastične vezice maske.

13 najgorih ‘savjeta’ vezanih za alergije koje su liječnici ikada čuli! Neki su urnebesni

Prati ih možete uz pomoć praška za rublje i vruće vode. Na visokoj temperaturi osušite masku. Ova se ista metoda treba upotrebljavati za bilo kakve materijale kojima prekrivate lice, šalove i marame.

Pranje u sudoperu

Ako nemate pristup perilici za pranje rublja, možete ju sterilizirati u sudoperu! Ostavite ju da stoji u vrućoj vodi 5 minuta, u koju ste prethodno dodali tekućinu za pranje posuđa. Masku je potrebno potpuno osušiti prije korištenja.

8 tajnih sastojaka koje bi trebali dodati odjeći u pranju: Za čaroban miris i bez mrlja

Dezinficirajte masku u pećnici

Ako ništa od ovoga vama ne odgovara,  masku možete dezinficirati u pećnici tako da ju u njoj ostavite 30-ak minuta. Pećnicu zagrijete na 70 stupnjeva Celzijevih. Isto možete postići peglanjem maske vrućom peglom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo