Psiha

Psiha

Kako ostati smiren kad vas dijete izluđuje? Na sreću, postoji nekoliko trikova koji će pomoći

Shutterstock 623734589

Čini vam se da vam ponestaje strpljenja? Niste sami, a ovi savjeti mogu pomoći.

Ako ćemo spominjati načine na koje vas dijete može izludjeli, granica je nebo!
Stalni nered. Bezbroj pitanja. Stalno prigovaranje. Promjene raspoloženja svake minute. I možemo nastaviti tako nabrajati tjedan dana… Ako još ovim „normalnim“ pojavama dodamo i pandemiju zbog koje smo (i svega što označava) pod dodatnim stresom, patimo od manjka sna i nedostatka druženja s prijateljima, situacija nije svijetla. Uz to, pokušavamo raditi od kuće bez da izgubimo živce. Psihijatar Christopher Willard, kaže kako su mu se mlađa djeca samo pojavila na ekranu kada je imao radionice, a jedno mu je dijete ušlo kada je s klijentom imao terapiju. Dovoljno razloga da izgubite živce…

Ako vam se čini da niste staloženi kao inače, ne krivite se i osvijestite činjenicu da postoji puno zdravih načina kako si možete pomoći.

Ignorirajte iritantno ponašanje

„Meni je najdraža tehnika ostati mirna i ignorirati ponašanje“ navodi terapeutkinja  Catherine Pearlman, te dodaje kako je potrebno ignorirati svako ponašanje koje je iritantno, služi za privlačenje pažnje ili se javlja nakon što ste djetetu rekli da nešto ne smije. Dijete obasipajte pažnjom kada se ponašaju onako kako vi mislite da bi trebali.

Promijenite dinamiku

Kako i naša djeca mogu biti pod utjecajem stresa i anksiozni, njihovo iritantno pohane može biti samo traženje ohrabrenja. Žele znati da će, unatoč svemu, sve na kraju biti OK, i da ćete vi biti uz njih, štiti ih i voljeti. Ako odgovorite na ove zahtjeve, koji su iskreni i duboki, vjerojatno ćete zaustaviti njihovo neželjeno ponašanje. Stručnjaci savjetuju da 20 minuta posvetite djetetu u tim trenucima, igrajte igrice, čitajte, slikajte, bilo koju aktivnost koja će smanjiti osjećaj stresa.

Razvodite se? Ovo je najstresnija stvar za vaše dijete u tom periodu

Zavirite u svoje emocije

Kada ste u boljem doticaju s vlastitim emocijama, možete donositi bolje odluke koje se tiču djece. Kako biste provjerili jeste li OK, napravite ovo:

  • Zatvorite oči
  • Stavite ruku na trbuh, a drugu na srce
  • Osvijestite disanje i rad srca
  • Pratite bilo kakve signale koje vam tijelo pruža
  • Otvorite oči i zapitajte se kako se osjećate.

Komunicirajte iskreno – sami sa sobom

Obzirom naš živčani sustav primjećuju prijetnju ili prepreku, i zna kada ćemo „izgubiti živce“, važno je da vaše tijelo i glava znaju da su na sigurnom. To možete postići tako da se udaljite nekoliko minuta i sebi kažete „Ovo nije hitan slučaj. Ovo mogu riješiti.“ Ili „Pomažem svom djetetu“.

Balans je važan

Izrecite što osjećate, sjedite na pod, brojite unazad od 50 ili nekoliko puta duboko udahnite. Ključ je u tome da pronađete strategiju koja za vas djeluje.

Otresite sa sebe osjećaj

Kako biste se riješili posljedica stresa, poput visokog tlaka, napetih mišića, otresite rukama i nogama, napominje Clarke-Fields, terapeut te dodaje kako nam je to poznato ponašanje kod životinja i često ga ponavljaju kako bi se riješili stresa.

Izljevi bijesa kod djece: Što bi trebali, a što nikako ne smijete raditi kada dođe do tantruma

Koristite brzu tehniku povezivanja

Ako sebe dovedete u mirno stanje, stručnjaci se slažu da će srce djeteta istovremeno odgovarati na stanje našeg srca.

Isprobajte ovu tehniku razvijenu na HeartMath institutu:

  • Fokusirajte se na svoje srce
  • Udahnite, zadržite 6 sekundi, pa polako izdahnite
  • Pokušajte osvijestiti osjećaj zahvalnosti na nekome ili nečemu. Ponavljate postupak 2 minute

Opustite se s djecom

Ovaj će vas postupak opustiti i povezati s djecom, a jako će vam pomoći ako ste pod stresom. Na primjer, možete leći u mrežu ili na krevet, šetati vrtom ili se zajedno istezati.

Pronađite humor

Ako vam je dijete upravo okupano i po sebi je izlilo cijeli sok, vjerojatno će vaš prvi instinkt biti negodovanje ili čak i ljutnja. Pokušajte se umjesto toga smijati jer se stvarno i radi o smiješnoj situaciji koja nikomu ne škodi, a tako ćete sebi olakšati život i dijete naučiti da su greške dozvoljene ako nisu namjerne.

Posljedice lošeg ponašanja moraju biti jasne

Vi svoja očekivanja iznesite na glas, a isto učinite i s posljedicama ako ih se ne poštuje. Tako ćete i smanjiti broj prijetnji upućenih djetetu. Ako tako imate dvoje djece, pravilo može biti da onaj tko udari prvi mora sjediti mirno u sobi ili slično.

Jedite namirnice bogate magnezijem

Prema riječima stručnjaka, ovaj će mineral utjecati na vaše raspoloženje i način na koji se nosite protiv stresa – ako je razina magnezija u organizmu niska, teško je ostati smiren. Avokado, banana, kelj i tamna čokolada ga sadrže pa napravite jedan ukusni napitak već sada.

A. A.

foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo