Psiha

Psiha

Knjige koje će vam uljepšati Božić, nasmijati vas, opustiti…

Shutterstock

Pronađite ovih blagdana knjigu baš po svom ukusu! Donosimo nekoliko novih i zanimljivih prijedloga.

Priče iz šume Striborove, Stribor Marković

Dugogodišnji znanstveni i istraživački rad dr. sc. Stribora Markovića, magistra farmacije i medicinske biokemije, okrunjen je knjigom “Priče iz šume Striborove”.

Farmacia i dr. sc. Stribor Marković, izniman stručnjak i fitoaromaterapeut, već godinama surađuju kroz Farmacijino Fitoaromaterapijsko savjetovalište, a upravo organizacija zajedničke promocije “Priča iz šume Striborove” kruna je te suradnje.

Pri stvaranju 500-tinjak stranica “Priča iz šume Striborove” autoru je bio motiv udahnuti emotivnost u područje znanosti koje mnogima zvuči dosadno jer smatra da samo emocije mogu prenijeti poruku znanosti do ljudi. I u tome je obavio maestralan posao.

U knjizi autor objašnjava jednu od najvećih redefinicija čovjeka s filozofskog, medicinskog, biološkog i sociološkog aspekta – čovjek nije samo jedna od vrsta, on je ekološka zajednica, baš kao šuma ili livada. Govori i o prirodnim molekulama koje su inspiracija za nalaženje novih lijekova. Ta priča nije samo kemijska, nego u mnogočemu protkana osobnim sudbinama, stvarnim ili fiktivnim, ali vjerojatnim.

Buntovnice, otmica, lov na serijskog ubojicu… Što birate ovog vikenda?

Prirodna kozmetika, Frane Herenda

Knjiga Prirodna kozmetika izvrstan je priručnik za sve one koji žele uploviti u svijet izrade kućne kozmetike.  Na trenutke nalik kuharici, knjiga vas korak po korak fotografijom vodi kroz temeljna znanja o izradi krema, balzama, tonika… Knjiga je podijeljena u tri temeljna područja: sastojci, izrada pojedinih vrsta pripravaka te recepti i savjeti po tipovima i stanjima kože.

Soba 909, Frane Herenda

Soba 909 roman je o mladom menadžeru zaposlenom u marketinškom odjelu velike tvrtke, koji je već duže vrijeme razočaran smjerom vlastitog života. Posao koji mu zapravo predstavlja sve sveden je na manevriranje pisanim i nepisanim pravilima korporacije za koju radi.

Svjestan besmislenosti toga što radi i sve snažnija tjeskoba koju osjeća ne tjeraju ga, doduše, na bilo kakvu životnu promjenu. No iz životne kolotečine izbaci ga avantura u sobi 909 s nepoznatom djevojkom, avantura koja se odvija po pravilima koja su njemu nepoznata…

Uzbudljive knjige koje će vas držati budnima dugo u noć

Superjunakinje, Lea Brezar

Superjunakinje su inspirirane arhetipovima saboter, prostitutka, žrtva i dijete, s četiri životne uloge koje u nekim omjerima svi igramo i često određuju naše živote, napominje autorica u prologu. Kao u „Čarobnjaku iz Oza“, gdje junaci kreću na put kako bi pronašli željenu vrlinu koja im nedostaje, da bi je pri susretu s čarobnjakom otkrili u samima sebi, tako i superjunakinje Lee Brezar pronalaze u sebi uzroke svoga poraza i nalaze način da ga prevladaju.

Naslov Superjunakinje istodobno je ironičan i pobjedonosan jer su sve četiri žene posrnule pod teretom vlastitih očekivanja, tražeći od sebe puno, uvjeravajući se da su superjunakinje, iako nesvjesne vlastitih slabosti. Tek prisiljene da pobijede sebe postaju prave superjunakinje, spremne da pronađu inspiraciju i vedrinu u vlastitim životima.

Dolje je najbolje, Nina Brochmann i Ellen Støkken Dahl

Zabavan i duhovit, ali stručno napisan vodič o ženskoj anatomiji Dolje je najbolje iz pera liječnice Nine Brochmann i studentice medicine Ellen Støkken Dahl neiscrpan je izvor korisnih informacija o ženskom zdravlju popraćen urnebesnim ilustracijama.

Knjiga je proizvod shvaćanja da očito postoji potreba za informacijama o ženskom tijelu, te frustracija zbog velike količine zabluda i srama koji okružuju priče o ženskoj seksualnosti. Otkako se pojavila u knjižarama, ova jedinstvena knjiga, prevedena na više od 30 jezika, ne prestaje intrigirati zanimljivošću i aktualnošću svoje tematike. Autorice su na potpuno nov, duhovit i zabavan način ispričale priču o ženskom tijelu i ženskoj seksualnosti, odbacujući pritom zablude i rušeći mitove.

Nevjerojatno je mnogo toga što žene u 21. stoljeću ne znaju o vlastitom tijelu. Primjerice, zašto neke žene imaju bolne menstruacije? Postoji li himen? Zašto nam nije lako doživjeti orgazam? Koliko vremena imamo za donošenje odluke želimo li imati djecu?

Kombinirajući medicinsku znanost s novim istraživanjima, ova knjiga pokriva sve što svaka žena treba znati o svojim spolnim organima i spolnom zdravlju općenito. Ovdje se može naučiti sve o skrivenim tajnama klitorisa, plesu hormona koji upravlja mjesečnicom te o tome kako različite vrste kontracepcije djeluju na naše tijelo.

Želite čitati stvarno dobre knjige? Imamo tri genijalna prijedloga

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo