Psiha

Psiha

Liječnička obitelj Morović i Turčin: Od igre sa stetoskopom do uspješne neurologinje

Obitelj Morović i Turčin, Marko Lukunic/PIXSELL

Pretpostavimo da je odrastanje uz roditelje liječnike nevjerojatno iskustvo, posebno kada doživiš koliko poštovanja i divljenja primaju zbog pomoći koje pružaju ljudima kada im je najteže.

Je li odrastanje uz roditelje liječnike utjecalo na odabir profesije kod doc. dr. sc. Sandre Morović saznajemo u nastavku teksta.

Obitelj Morović i Turčin

Iako nije na zahtjev roditelja završila medicinu, doc. dr. sc. Sandra Morović danas je iznimno uspješna neurologinja i medicinska ravnateljica Poliklinike Aviva. Da nije pogriješila, priznaje i njen otac prim. Jadran Morović, dr. med., psihijatar i psihoterapeut, koji najbolje zna koliko je medicinska struka plemenita i koliko ljubavi zahtijeva.

Sandra posjeduje duboku empatiju, a posebno mi je drago čuti kada je opisuju kao vrijednu, toplu i sposobnu, a da se pritom ne zna da sam joj ja otac. Nisam ništa posebno poduzimao da odabere medicinu, ali na svoj se posao nisam nikada žalio!”, ističe te dodaje kako su njega medicini privukle upravo priče koje je slušao o raznim slučajevima od majke pa pretpostavlja da su i na Sandru utjecale njegove. 

“Ne znam očekuje li se da dijete doktora postane doktor, ali mi se ponekad činilo da okolina to ‘podrazumijeva’, dok roditelji možda i ne. Iako me nisu forsirali, već kao mala sam znala da želim studirati medicinu. Položila sam prijamni na tri fakulteta, ali sam željno iščekivala rezultate s medicine”, pojašnjava dr. Sandra Morović koja je kao mala curica dolazila s bakom i djedom posjetiti majku u dežurstvo.

Odrastanje u liječničkoj obitelji: S dvije godine zakoračila u operacijsku salu i postala kirurginja

“Priželjkivala jesam da se i Sandra bavi tim humanim pozivom, tim više što je uvijek bila savjesna, marljiva, uporna, pametna i plemenita, spremna svakome pomoći. Moguće je da je kroz djetinjstvo, kroz spontanu igru stetoskopom, medicinskim špricama i okružena knjigama razvila ljubav prema liječenju. Od nas je sigurno naučila da ovaj posao znači puno učenja i rada, da pripadamo drugima i da nema radnog vremena”, kazala je Srebrenka Turčin, dr. med, spec. pulmologije i dipl. kriminalist. Na pitanje kako je to odrastati u obitelji liječnika Sandra uz smijeh odgovara kako je to život uz dosta odricanja i promjena planova, ali svima u obitelji to je toliko normalno da i ne primijete da im nedostaje vremena. Dapače, oni smatraju da slobodno vrijeme čovjek najbolje iskoristi kada ga ima manje. 

Ana Abrahamsberg/Ordiancija.hr

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo