Ljekoviti kafići, riblji makeover... Ovako će izgledati budućnost wellnessa - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ljekoviti kafići, riblji makeover… Ovako će izgledati budućnost wellnessa

Shutterstock

Wellness industrija trenutačno vrijedi trilijune dolara na globalnoj razini, i premda mislimo da nas više ništa ne može iznenaditi, svako malo novi trendovi poput oluje “poharaju” svijet.

Ljekoviti kafići

Ljekoviti kafići miks su između kafića i wellnessa: mjesta za uživanje u omiljenom napitku s udobnim naslonjačima, opuštajućom glazbom i aromatičnim lampama. Ovakva mjesta već su popularna u Južnoj Koreji, Velikoj Britaniji i sl., gdje su mnogi “ljekoviti kafići” opremljeni masažnim stolicama i grijanim krevetima, ili gdje vas uz omiljenu kavu čeka i opuštajuća maska za oči, meditativni ili neki drugi tretman kojim “punite baterije”. Ideja takvih mjesta je osigurati mentalnu dobrobit i ponuditi jedno opuštajuće mjesto usred užurbanog grada.

Jessica Alba zna u čemu je tajna ljepote i zadovoljstva, a ne košta baš ništa!

Ljepota iznutra

Sve više tražimo nova, alternativna rješenja koja će nam, umjesto brojnih preparata, osigurati mladolikost i ljepotu. Stručnjaci predviđaju kako će kolagen i dalje ostati čudotvorac za lijepu kosu, kožu i nokte. Količina kolagena počinje padati tamo negdje od 25. godine života, a rezultat toga je starenje, tj. opuštena koža i bore. Kolagen kao dodatak prehrani, koji najčešće dolazi u obliku kapsula ili praha, čuva mladolikost kože, usporava trošenje našeg prirodnog kolagena i štiti od slobodnih radikala.

Riblji makeover

Tržište proizvoda na biljnoj osnova je u porastu, pa tako, primjerice, biljna mlijeka sada čine 13% ukupne prodaje mlijeka u svijetu, a brojke stalno rastu. Kako sada već imamo brojne zamjene za mlijeko životinjskog podrijetla, pa i meso (sve su popularniji vege burgeri!), stručnjaci smatraju kako će na red za makeover doći i riba.

Tvrtke su već počele proizvoditi proizvode koji će zamijeniti sirovu i konzerviranu tunu kako bi zadovoljili vegane i vegetarijance te one koji su alergični na ribu, ali i kako bi spasili svijet od prekomjernog iskorištavanja mora i oceana. Nude se čak i različite varijante okusa kako bi zadovoljili različita nepca, primjerice od graška ili krumpira.

Američki start-up Good Catch na police je već plasirao “tunu” od graška, s 14 g proteina po porciji, koja sadrži omega-3 masne kiseline iz ulja algi, što je, kaže osnivač tvrtke Eric Schnell, nutritivno jednaka vrijednost kao i u pravom ribljem obroku.

Riješite se stresa: U 6 koraka svoj dom pretvorite u luksuznu SPA oazu

Zob je namirnica za budućnost

Interes za veganstvom najbrže raste na Novom Zelandu. Od alternativnih “rješenja”, u fokusu vegana trenutačno je najviše zob, pa je potražnja za zobenim mlijekom u svijetu u velikom porastu; u SAD-u poput gljiva niču tvornice za proizvodnju zobenih proizvoda. Zašto je zob popularnija nego neki drugi biljni napici? Stručnjaci kažu zbog okusa, koji je puno blaži i prihvatljiviji od, primjerice, badema, a za razliku od drugih alternativnih mlijeka, zobeno stvara dobru pjenu prilikom pripreme u kafićima. Očekuje se kako će se zob sve više početi koristiti kao glavni sastojak u jogurtima i kremama.

Low vs. high

Bez muke nema nauke! Tu izreku često čujemo kad je u pitanju vježbanje, no u posljednje vrijeme sve se češće može čuti kako vježbanje visokog intenziteta nije dobro, jer dolazi do porasta hormona kortizola, poznatijeg kao hormon stresa. Umjesto HIIT treninga, rast će popularnost LIIT-a (low intensity interval training). Sličnost između HIIT-a i LIIT-a je u tome što se tijekom oba treninga izmjenjuju faze rada i oporavka.

Tijelu treba vrijeme za oporavak, s time da u LIIT-u on traje i nekoliko minuta za razliku od HIIT-a, gdje je vrijeme oporavka kraće. Za LIIT bi se moglo reći da je više statičniji od HIIT-a, no i njega možete primijeniti u različitim oblicima. Primjerice, na traci za trčanje, s time da treba usporiti tempo i izmjenjivati faze trčanja i hodanja (hodanje dulje traje nego trčanja). I danas popularni kružni trening može se odraditi kao LIIT.

Po 10 čučnjeva, sklekova ili deadliftova bit će dovoljno, baš kao i 20-ak sekundi u položaju izdržaja (planka). Između svake serije važno je ostaviti tijelu dovoljno vremena za oporavak, tj. najmanje 30 sekundi.

Hit su u svijetu wellness-centri u kojima vlada – tišina

Nove verzije parfema

Industrija parfema sve više ulaže napora u to kako se na drugačiji način približiti svojim kupcima. Način na koji se parfem primjenjuje postaje sve kreativniji, a novih formata mirisa, poput “A Fragrance Paintbrush” brenda Jo Malone, koji dolazi u gelastoj formuli koja se u dodiru s kožom suši te s kistom uz pomoć kojeg se parfem nanosi na kožu, bit će sve više. Očekuje se kako će tržište samo rasti: razni parfemski praškovi, stickovi, maramice… Očarat će nas mirisima na jedan drugačiji i moderniji način.

Ljupka Gojić Mikić ovih 5 zdravih navika nikada ne preskače!

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo