Psiha

Psiha

Ljutite se kad igrate Monopoly? Znanost kaže da ste tipični “kontrol-frik”

Monopoly slavi 83. rođendan, i već toliko godina izvlači najgore iz ljudi…

Psihoanalitičar Steve McKeown proveo je istraživanje kaže da se u ovoj poznatoj društvenoj igri pojavljuju tri psihološke potrebe: autonomija, kontrola nad vlastitim ponašanjem i odlukama, suosjećanje, potreba da se možemo povezati s drugima te na kraju kompetitivnost, odnosno želja za kontrolom ili utjecajem nad rezultatom igre. 
Kaže da oni koji se ljute i frustriraju za vrijeme igranja društvenih igra, zaboravljaju na susjećanje i povezivanje s grupom, te samo žele imati potpunu kontrolu nad svime, a svi znamo jednu takvu osobu… 

Bitna je samo pobjeda!

“Kontrol-frikovi” imaju opsesivnu potrebu za kontroliranjem sebe i ostalih u bilo kojoj situaciji, pa i u ležernom igranju igrica, a u ovoj igri vidi se njihovo pravo lice, kaže znanstvenik.

Bijes i stalni prigovori neće promijeniti ponašanje partnera – evo što hoće

Psihoanalitičar dodaje da ovakvim ljudima igra sama po sebi uopće nije važna, već samo potreba za pobjedom. Njihova motivacija je samo i isključivo rezultat na kraju, a ne zabava ili druženje. “Kontrol-frik” će se obično posvađati s onom osobom koja vara, jer i takva se uvijek nađe u grupi ljudi. 

Jonathan Berkowitz iz kompanije Hasbro, za Insider je rekao kako su posljednja istraživanja pokazala da više od pola igrača Monopolyja pokušava varati, pa su u 2018. odlučili lansirati igru koja je napravljena baš za njih – ona u kojoj se varanje potiče! 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo