Psiha

Psiha

Loše životne navike koje biste trebali izbjegavati u 40-ima

Iako su danas 40-te nove 30-te, vaše tijelo i um zasigurno osjećaju posljedice godina.

Iako ima dosta nevjerojatnih stvari koje se događaju kada uđete u 40 godine, kompromis je da ne možete riješiti zdravstvene probleme kao što ste mogli u svojim 20-ima i 30-ima: vaš metabolizam počinje usporavati, čimbenici rizika za određene bolesti rastu, a vi više ne možete i ne smijete zanemarivati što vam tijelo govori, kao i prije. To ne znači da trebate promijeniti vaš način života u potpunosti, nego samo neke navike zbog kojih se osjećate loše.

3 razloga zašto ultimativna sreća dolazi od kućnih ljubimaca

Smanjite unos šećera

Razmislite dvaput prije nego otvorite kutiju sladoleda ili popijete šalicu slatkog čaja. Previše konzumiranja šećera može ugroziti sposobnost vašeg tijela da ga obradi, što može dovesti do otpornosti na inzulin i, s druge strane, dijabetesa tipa 2. Budući da je dijabetes tipa 2 najčešći kod osoba starijih od 40 godina, pametno je započeti rezanje zalogaja slatkoga, ako to već niste učinili. Američka udruga za srce preporučuje održavanje unosa šećera ispod 25 grama dnevno.

Kada je u redu lagati partneru, a kada nije?

Odgađanje mamografa

Kada ste u svojim tridesetima, rizik od dobivanja raka dojke iznosi 1 u 228, ali nakon 40 godina, izgledi su skakani na 1 u 69 žena, tako da vaš liječnik vjerojatno preporučuje da napravite pretrage. Sherry Ross, liječnica u Providence Saint John’s Health Centru u Santa Monici, CA, savjetuje da većina žena započne s mamografijom u 40-im godinama te da nastavi raditi pretrage barem jednom godišnje, ovisno o čimbenicima rizika.

Provedite ugodan vikend uz dobru knjigu: imamo 3 prijedloga

Riješite se lošeg raspoloženja

Depresija više prevladava kod žena nego muškaraca, a nakon navršenih 40 godina ulazite u najugroženiju skupinu. Ako osjećate tugu, razdražljivost, krivnju ili gubitak interesa za stvari u kojima inače uživate – a vaši se simptomi drže duže od dva tjedna – to može biti više od lošeg raspoloženja. Srećom, postoji niz prirodnih lijekova koji vam mogu pomoći da upravljate simptomima. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste vidjeli trebate li liječenje.

Nevena Rendeli otkriva 5 zdravih navika

Ne unosite dovoljno vitamina

U klimakteriju, nedostatak hormona estrogena izaziva smanjenje gustoće kosti, a to vrlo lako može dovesti do osteoporoze. Zato je sada savršeno vrijeme da provjerite stanje svojih doza kalcija i vitamina D.

Doris Pinčić otkriva 5 zdravih navika

Stavite sebe na prvo mjesto

U 20-im i 30-im lako je staviti svoje zdravlje na drugo mjesto jer se brinete o karijeri i obitelji, ali ste i relativno zdravi. No, ipak je došlo vrijeme kada trebate stati i razmisliti koje su vaše želje i vaši prioriteti. Promijenite prehranu i nađite vremena za lagane treninge.

Kako zadržati iskru živom i poslije 20 godina braka?

M.S.

Foto. Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo