Psiha

Psiha

Najčešći razlog prekida veza je ljubomora – naučite kako taj osjećaj držati pod kontrolom

Do ljubomore u partnerskim vezama dolazi često, a ako ste upravo u fazi straha od gubitka partnera ili od njegove nevjere, možda je vrijeme da se smirite i razmislite zašto je do ljubomore došlo i kako se nositi s tim neugodnim osjećajem.

Želite li razviti odnos s nekim tko vam se sviđa, prije ili kasnije ćete se suočiti s osjećajem ljubomore. Donosimo nekoliko savjeta kako se riješiti straha da će vas partner prestati voljeti zbog nekog drugog ili da će nekog drugog zavoljeti više.

Budite razumni: Kako biste izbjegli destruktivnost i autodestruktivnost, stanja koja ljubomora može uzrokovati, razmislite o stvarima i situacijama koje u vama bude taj osjećaj. Ako shvatite da pretjerujete i većinu stvari predviđate zbog straha od gubitka ili nerealnih očekivanja, zapišite to na papir i iskoristite informaciju kada se opet nađete u istoj situaciji.

Vjerujte partneru: Vidjeti partnera kako flertuje s drugom osobom nije najugodnija situacija i sigurno izaziva osjećaj ljubomore. Ako vam je partner vjeran, dijeli s vama misli i planove te vam poklanja pažnju i ljubav, situaciju okrenite u svoju korist. Nije li lijepo da imate toliko zanimljivog i privlačnog partnera da i drugi žele njegovu pažnju? Nije li najbolje to što znate da će ona biti uvijek samo vaša? Mislite pozitivno!

8 stvari koje osjetljivi ljudi rade drugačije

Riješite se strahova: Ljubomora je često rezultat lošeg mišljenja o sebi, što u konačnici rađa osjećaj straha. Mislite li često da je druga osoba bolja, ljepša, uspješnija i pametnija od vas? Ove i slične misli rađaju strah od gubitka i od toga da ćemo biti zamijenjeni “boljom” osobom. Mislite li da bi vas partner volio i bio uz vas da vjeruje da postoji bolja? Radite na sebi i svom samopouzdanju.

Za kraj napomenimo da je ljubomora najčešći razlog prekida veza. U malim dozama ona može biti i dobra za odnos, ali ako su pokretač strah i nisko samopouzdanje, ljubomora može razdvojiti i najsretnije parove.

Već ste jednom prekinuli? Evo kako znati hoće li veza iz drugog pokušaja uspjeti

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo