Ostali ste bez deterdženta za pranje rublja? 4 stvari iz kuhinje odlična su zamjena - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ostali ste bez deterdženta za pranje rublja? 4 stvari iz kuhinje odlična su zamjena

Prazna boca deterdženta, a vi imate nekoliko košara prljave odjeće koja mora biti oprana danas? Nema problema!

Na sreću, ne morate izlaziti iz kuće jer postoje sasvim dobre zamjene:

1. OCAT

Kiselina koja se u njemu nalazi sprečava razvoj bakterija i pljesni i zato je upravo ovo sredstvo idealno za pranje rublja. On će uspješno riješiti mrlje s odjeće. Stavite ga i u pretinac za ispiranje jer će uništiti sve loše mirise i omekšati materijal.  Žute mrlje koje se stvaraju nakon što žlijezde izluče znoj lako se mogu ukloniti octom. Stavite koju kap octa na uprljano mjesto i očistite krpom.

Ovo ekološko sredstvo možete koristiti na razne načine, a ono što ćete sigurno primijetiti već nakon prvog pranja je da je vaše rublje mekše ako ga dodate umjesto omekšivača, ocat će razgraditi i sve ostatke praška na rublju, a ono će biti mirišljavo i čisto. Ako perete posteljinu, teže rublje poput ručnika, onda dodajte šalicu octa, u drugim slučajevima samo pola šalice.

Kao što smo rekli on uklanja neugodne mirise, a ako ih se želite riješiti , stavite odjeću iznad kade u kojoj je vruća voda pomiješana s octom. Možete i dodati u perilicu uz prašak i malo octa kako bi se uklonili mirisi.

Pivo nije krivo, a jabučni ocat neće pomoći! Stvari koje ne znate o masnoćama na trbuhu

2. SODA BIKARBONA

Odlična je alternativa za prašak za rublje. Potrebno je samo malo da očisti mašinu punu rublja. Možete napraviti i otopinu sa sodom, sapunom i vodom koju možete koristiti kao prašak.

3. SAPUN ZA POSUĐE

I on se može iskoristiti kao alternativa ako nemate ništa drugo, ali ga nemojte stavljati previše jer proizvodi puno više pjene. Dodajte i malo octa za ispiranje kako bi uklonio višak sapunice i spriječio iritacije kože. Možete i napraviti prašak od 7 šalica vode i ½ šalice deterdženta i s tim normalno prati rublje.

4. VOTKA

I votka može biti vaš spas u ovoj situaciji ako vam rublje nije prljavo nego samo treba osvježenje. Pomiješajte malo vode i votke te stavite u bocu s raspršivačem te objesite odjeću i pošpricajte. Ostavite da se prosuši.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo