Psiha

Psiha

Ovih neobičnih 6 navika promijenit će vam život na bolje – jednom zauvijek!

Shutterstock

Sve je bolje u paru, pa čak i unošenje ključnih životnih promjena.

Bez obzira na to želite li prestati jesti slatko ili pak promijeniti nešto drugo u svom životu,  uvođenjem ovih šest navika, šanse za uspjehom povećat će se, navodi shape.com

1. Pažljivo s riječima

Umjesto navođenja “bit ću organiziranija” okušajte se u definiranju točnih ciljeva. Stoga radije birajte drugu verziju te rečenice kakva je: “15 minuta svakog dana odvojit ću kako bih počistila jedan dio sobe”, predlaže M.J. Ryan, autor knjigeThis Year I Will.

Ovi dijelovi tijela otkrivaju koliko ste pametni!

2. Prednosti i nedostatci

S popisom na kojem se nalazi najveći broj prednosti, ali i nedostataka vašeg krajnjeg cilja, znat ćete kada je najpametnije upustiti se u promjenu životnog stila.

James Prochaska, profesor na Sveučilištu Rhode Island tvrdi kako nije pametno započinjati s promjenama dok vaš popis prednosti nije puno veći od onog koji navodi nedostatke.

“S velikim brojem prednosti veće su šanse da ćete se držati promjena”, kazao je.

3. Forma nagrada i kazni

Sitne nagrade u vidu ruža ili druge sitnice, nakon što ste tjedan dana pripremali ručak i nosili ga na posao, odličan su način kako se motivirati i kada vam je teško. S druge strane, za svaki put kada pokleknete, kaznite se tako što ćete recimo, dati dio novaca prijatelju na čuvanje.

4. Opuštanje

Izbacivanje bilo koje nezdrave navike teško je, no izdvajanjem vremena za opuštanje, lakše ćete se fokusirati na krajnji cilj.

Također, ukoliko mislite da postoji mogućnost da ćete pokleknuti, pripremite se sa zalihom zdravih namirnica tako da sanirate bilo kakvu štetu koja bi mogla nastati.

5. Mijenjajte navike u paru

Istraživanja su pokazala kako je mijenjanje navika u isto vrijeme kada to čini netko bližnji, samim time predodređenije na uspjeh.

Birajte osobe kojima su ciljevi što sličniji vašima, a ukoliko ne nailazite na njih, nastavite tražiti, kazala je Miriam E. Nelson jedna od autorica knjige The Social Network Diet.

6. Nemojte se gristi

Iako bi bilo najbolje kada ne bi pokleknuli, sva odstupanja od krajnjeg cilja shvaćajte kao pauzu u svom procesu, a ne kao izliku da u potpunosti odustanete od cilja.

Razlika između onih koji dostignu svoj cilj i onih koji to ne uspiju, očitava se u ne odustajanju onih uspješnih, kazao je Ryan.

Ako želite uspješno kontrolirati težinu, ovo voće jedite svakodnevno!

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo