Psiha

Psiha

Praline & Fast Food: My Favorite Things

Diskografska kuća: Aquarius Records
Godina izdanja: 2011.

Iako nije prošlo niti stotinu godina od njihova nastanka – koliko je to sićušan trenutak u povijesti umjetnosti! – neka djela jazz i popularne glazbe već su zauzela mjesto u škrinjici na kojoj kaligrafski ispisanim slovima stoji – bezvremena glazba. Iako donose duh nekog drugog vremena u kojem su promovirane posve drukčije vrijednosti, današnjem naraštaju strane, nepoznate, čudne, ponekad i smiješne, ona u određenim ciklusima ponovno izbijaju na površinu pobuđuju pažnju i izazivaju oduševljenje.

Old fashion? Retro? Možda, ali zar film “Moje pjesme, moji snovi”, gotovo pola stoljeća nakon što je osvojio svijet – dobio je pet oskara i deset drugih prestižnih nagrada – i danas nije zabavan, svjež, aktualan, dirljiv? Prvenstveno zbog glazbe. Originalnu izvedbu pjesme “My Favorite Things” iz tog filma volimo poslušati po stoti put. Još i danas ona nadahnjuje mnoge glazbenike raznih žanrova koji su ju reciklirali u nebrojenim inačicama.

Nadahnula je i vokalne kolačiće: Jelenu Martinčević – Korbelj, Augustinu Posavec, Anitu Šepec i Helenu Hraščanec, i njihove instrumentalne, nezdravoj hrani sklone kolege, aktualne kreatore jazz zbivanja u Koprivnici: klavijaturista i pjevača Marina Hraščanca, basista Robina Kneževića, bubnjara Darka Ivančana i saksofonista Vojkana Jocića. Za svoj prvi zajednički album “My Favorite Things”, sastav Praline & Fast Food posegnuo je u američku pjesmaricu, odabravši spomenuti, ali i starije evergreene, pjesme koje su toliko puta preoblikovane da ih je gotovo nemoguće iznova predstaviti u originalnom svjetlu.

Radost muziciranja, koju osjećamo u svakoj izvedbi, sugestivno prenose na slušatelje CD-a, pobuđuju pozitivne emocije, smiješak na licu, zadovoljstvo i mir u duši.

Pomoć u toj nakani imaju i u vidu suradnje s nekima od naših uglednih glazbenika. Sastav na čijem je prvijencu pristao zasvirati Boško Petrović ne mora dvojiti o svojoj nadarenosti i potencijalu. Izvedba skladbe “Little Sunflower” trubača Freddieja Hubbarda i pjevača Ala Jarreaua, u kojoj vodeću ulogu glavnog pjevača preuzima klavijaturist sastava Marin Hraščanec, jedna od rijetkih na CD-u koja je nastala u suvremenijem jazz okružju, a i u njihovoj izvedbi bježi od spomenutog retro pristupa.

Svojem su glazbenom jazz stavu, kojem su posve bliske “Over The Rainbow” Harolda Arlena i E. Y. Harburga, u kojoj glavnu riječ vodi jedna od “Pralina”, pjevačica Jelena Martinčević, te “Son of a Preacher Man” s Helenom Hraščanec u glavnoj ulozi , Johna Hurleya i Ronniea Wilkinsa i “Chattanooga Choo Choo” Macka Gordona i Harryja Warrena, prilagodili i poznate hitove iz drugih žanrova, primjerice “Can’t Buy Me Love” Johna Lennona i Paula McCartneyja, te “Walk Like An Egyptian” Liama Sternberga u kojoj vrlo vješto iskazuju sklonost i prema etno-jazz iskazu. (Davor Hrvoj)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo