Psiha

Psiha

Proljetne avanture: tri ideje za putovanja koja ćete još dugo pamtiti

Shutterstock

Proljeće je idealno doba za razmišljanje o novim avanturama u kojima bismo se rado našli.

Bilo da se radi o putovanjima koje smo pomno isplanirali bilo da se radi samo o kratkom bijegu iz grada u trajanju od svega dva ili tri dana odmah nam se usne razvuku u osmijeh. I zato, baš zato su proljetni praznici idealni za mala, slatka putovanja s obitelji, ali i za neke nove avanture. Pogotovo zato što ove godine uskrsni praznici, a s njima i školski praznici padaju relativno kasno.

Daleko od ljetnih gužvi, a ovisno o destinaciji koju izaberete, nekima bi se moglo dogoditi i da već krajem travnja uživaju u prvom kupanju u moru. Bilo da ste avanturistički tip, da volite hedonistički uživati uz plažu, ili da ste pak više za kulturna i povijesna razgledavanja u agencijama se za svakoga može pronaći nešto.

Ponude su razne i u okviru svog budžeta možete birati daleka putovanja, europska putovanja, kratka putovanja, last minute putovanja, putovanja unutar Hrvatske, ali i krstarenja.

1. Krstarenja su hit

Krstarenje je putovanje koje treba proživjeti barem jednom, a nude se opcije od krstarenja Mediteranom, Sjeverom Europe, Karibima i još mnoga druga. Raspon cijena im je od 1700 kuna po osobi do vrtoglavih 12.000 kuna, a za malo luksuzniji odabir možete potrošiti i do 20.000 kuna. Cijena se formira tako i da birate između unutarnjih kabina, preko kabina s prozorom ili balkonom, pa čak i preko apartmana s dvije terase i s vlastitim jacuzzijem. Morate također računati i na lučke pristojbe pri formiranju konačne cijene. I spremni ste za uživanje u velikom plutajućem hotelu s 4 ili 5 zvjezdica.

Na brodu ćete na raspolaganju imati restorane svih vrsta, tematske kafiće, diskoteke, wellness i spa-centre, 4 D kino, teretanu, šoping-centar, kockarnicu, slastičarnicu, frizeraj, kozmetičara, igraonicu za djecu. Na vanjskim palubama nalaze se kako brojni jaccuzziji, bazeni tako i parkovi za djecu. Ono što je korisno jest raspitati se koji se sadržaji plaćaju na brodu, a što vam je uključeno u postojeću cijenu aranžmana. Još jedna zanimljivost za obitelji s djecom – na brodu se djeca smatraju osobama do 18 godina pa s roditeljima krstare gotovo besplatno.

2. Europska putovanje

Od europskih putovanja avionom izdvajamo odličnu ponudu za uživanje u Istanbulu. Četiri dana uživanja u razgledavanju grada, u bogatoj gastronomskoj i kulturnoj ponudi ćete platiti 1890 kuna plus zrakoplovne pristojbe. Posjetit ćete Grand Bazaar, najveću i najstariju natkrivenu tržnicu, u večernjim satima ćete pak uživati u Taksimu. Posjetit ćete i kulturne znamenitosti poput Aja Sofije, palače Topkapi, hipodroma, Cisterne bazilike-najljepšeg i najvećeg antičkog rezervoara pitke vode.

Od putovanja autobusom odvažite se na putovanje do Amsterdama u trajanju od šest dana. U opisu puta je razgledavanje znamenitosti poput Kraljevske palače ili Rembrandtova muzeja, možete naučiti ponešto o kulturi proizvodnje sira, posjetiti razne muzeje, a sve to za 2650 kuna po osobi.

Posebno atraktivna u proljeće je susjedna nam Italija. Pa tako možete razgledati i uživati u prekrasnoj Toskani za četiri dana, i to za samo 1490 kuna, ili možete posjetiti zajedno i Toskanu i Cinque Terre u trajanju od pet dana, za otprilike 1590 kuna.

3. Kratko, ali slatko

Ako ste pak željni kratkih ali slatkih putovanja od najviše tri dana, prekrasna je destinacija Beč ili dvorci Bavarske. Put u Beč na dva dana platit ćete 590 kuna po osobi, a razgledat ćete Parlament, Gradsku vijećnicu, Trg muzeja, Operu. Od muzeja imate priliku posjetiti Prirodoslovni muzej, Muzej povijesti umjetnosti, Tehnički muzej, a možete posjetiti i kraljevski dvorac Schönbrunn.

I šećer na kraju je svakako putovanje u trajanju od tri dana u kojem ćete posjetiti dvorce Bavarske. Koštat će vas 1100 kuna po osobi, a uživat ćete u razgledu dvorca Nymphenburg, ljetne rezidencije bavarskih vladara, a u njemu je rođen i sam Ludwig II.

Dvorac Linderhof jedini je dvorac koji je završen za vrijeme Ludwiga II. Sam dvorca okružen je parkovima, fontanama i paviljonima u maurskom stilu. Dvorac Neuschwanstein smješten je na visokoj stijeni, a zanimljivo je to da ga je Walt Disney uzeo za primjer dvorca iz bajke. Herrenchiemsse dvorac je dvorac koji je nazvan bavarskim Versaillesom pa ga jednostavno morate vidjeti.

Zapamtite da su putovanja jedino što kupujemo, a što nas čini bogatijima. Stoga uživajte u proljetnim praznicima i putujte!

Dolores Baković

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo