Psiha

Psiha

Razbijamo 5 najčešćih mitova o seksualnom nagonu

Foto: Shutterstock

Baš kao svaki aspekt ljudskog života, tako se i seksualnost našla na meti mnogih istraživanja, a kada se znanstvenike upita nešto o libidu, slijedi već poznati odgovor “Komplicirano je”. Razbijamo 5 najčešćih mitova o vašem libidu.

Jedna od popularnih ideja je ona da je kod muškaraca libido na vrhuncu u ranoj mladosti, dok kod žena on “skače” u kasnim 30-ima. Dok ipak postoje neki dokazi da žene u toj dobi imaju češće seksualne odnose od mlađe verzije sebe, nema dokaza da je libido u tim godinama na svom vrhuncu.

Reklo bi se kako ženski i muški libido vjerojatno nisu toliko različiti u određenoj životnoj dobi.

Razbijamo još nekoliko opće prihvaćenih mitova o seksualnoj želji;

1. Kamenice će vas napaliti

Kako tvrdi direktorica centra za promociju seksualnog zdravlja na Kinsey institutu, dr. Debra Herbenick ne postoji niti jedan znanstveni dokaz da kamenice bude seksualnu želje niti da ju jačaju. Odlazak na večeru sa partnerom može voditi do zanimljivih aktivnosti u krevetu, ali to se neće dogoditi zbog kamenica….

2. Kontracepcijske pilule će smanjiti seksualnu želju

Neke žene mogu doživjeti manjak seksualne želje dok uzimaju kontracepciju, kaže dr. Davis ali dodaje kako jedno istraživanje objavljeno u časopisu Seksualna Medicina tvrdi da neke žene mogu osjetiti i povećanu želju za seksom. Prema tome je za zaključiti da kontracepcija različito utječe na žene.

Klamidija – simptomi i liječenje

3. Nakon menopauze, seksualna želja kod žene se gasi

iako neke žene dožive pad libida nakon menopauze, 50 % žena je potvrdilo da se ništa nije promijenilo u odnosu na prošlo životno razdoblje.

4. Ako vam nije do seksa, oslabio vam je libido

Znanstvenici se slažu kako su dobar odnos i harmonija jako usko povezani sa seksualnom željom, možda neće biti šok, ali novi partner pojačava seksualnu želju.

5. Želite pojačati libido?

Osim pronalaska novog, uzbudljivog partnera, zdrav život uvelike utječe na seksualnu želju. Jedite zdravo, vježbajte i spavajte.

A. A. 

Foto: shutterstock

Ovo vam se može dogoditi ako apstinirate od seksa!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo