Psiha

Psiha

Rebecca Skloot: Besmrtni život Henriette Lacks

Rak vrata maternice od kojeg je oboljela i preminula siromašna crna uzgajivačica duhana Henrietta Lacks je istovremeno revolucionirao medicinska istraživanja. Njezine stanice uzete bez njezina znanja 1951. postale su od presudne važnosti za razvoj cjepiva protiv dječje paralize, kloniranja, mapiranja gena i mnogočega drugog.

Henriettine se stanice kupuju i prodaju na milijune, ali ona je ostala praktički anonimna, a njezina obitelj ne može si priuštiti zdravstveno osiguranje.

kOva fenomenalna uspješnica s vrha top-liste New York Timesa (na kojoj je 32 uzastopna tjedna držala prvo mjesto) pripovijeda fascinantnu priču o srazu etike, rase i medicine, o znanstvenim otkrićima i liječenju vjerom te o kćeri opsjednutoj pitanjima o majci koju nije poznavala.

Rebecca Skloot napisala je izvanrednu priču o anonimnoj junakinji čije su stanice promijenile lice suvremene medicine i svijeta u kojem živimo.

Besmrtni život Henriette Lacks je biografija neznane junakinje i njezinog potomstva. Riječ o njezinoj djeci i unucima koji svi dan danas žive u siromaštvu i bez zdravstvenog osiguranja dok se istovremeno u stanice HeLa uložio golem novac i pažnja znanstvene zajednice. Priča povlači bioetička pitanja i ostavlja čitatelju na razmišljanje tko je taj koji bi trebao prosperirati od znanstvenog istraživanja i na koji način bi ono trebalo biti vođeno.

Knjiga Rebecce Skloot, koja je fascinirana sudbinom neznane junakinje od svoje 16. godine, rezultat je desetogodišnjeg autoričinog istraživanja. Skloot otkriva kompleksna osjećajna, znanstvena i pravna pitanja koje je Lacksin život iznjedrio. Njezine su stanice živjele zasebnim životom: od Geyeva znanstvena laboratorija u Baltimoreu do profitnog poduzeća Microbiological Associates koje je kasnije postalo dijelom kompanija Invitrogen i BioWhittaker.

Želiš osvojiti ovu fenomenalnu uspješnicu? Okušaj svoju sreću u našoj nagradnoj igri.


Izdavač: Mozaik knjiga

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo