Psiha

Psiha

Riješite se celulita na pametan način, a prije idućeg ljeta prestanite vjerovati u ovih 9 mitova

Shutterstock

Pojavljuje se samo kod žena, odnosno kod onih koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a jednostavno ga se riješiti anticelulitnim kremama, ili?

Celulit se povezuju s prekomjernom tjelesnom težinom, a istina je da je to samo jedan od mitova oko celulita koje navodi msn.com

MIT 1: Samo ljudi s prekomjernom težinom imaju celulit

Dr. Ellen Marmur tvrdi kako još nije poznato što uzrokuje celulit, no to svakako nije prekomjerna težina. Naime, celulit nastaje kada se masne stanice proguraju između tkiva koje vezuje kožu i mišiće, i kože te nastaju kožna ispupčenja. 

Kada se udebljamo masne stanice se povećaju pa ta ispupčenja izgledaju gore, ali masne stanice nisu uzročnik celulita, kazala je. 

MIT 2: Gubitkom kilograma riješit ćete se celulita

Količina celulita kod nekih se osoba smanjila gubitkom kilograma, tvrdi američka Akademija dermatologa, no to i dalje ne znači da će celulit u potpunosti nestati.

Naime, koža može postati opuštenija gubitkom kilograma, a to će dodatno istaknuti celulit. Kako bi izbjegli takve situacije, potrebno je vježbati kako bi koža bila čvršća te izgledala mekše.

MIT 3: Samo starije osobe imaju celulit

Dr. Deanne Mraz Robinson tvrdi kako to nije istina, a navodi i kako se celulit primjećuje i kod žena u tinejdžerskim godinama.  

Dr. Jason Emer pak objašnjava kako starije osobe više primjećuju celulit jer koža postaje opuštenija te čini celulit vidljivijim.

MIT 4: Sunčanjem se možete riješiti celulita

“Kod nekih osoba, osunčana koža može umanjiti osjenčanost u ispupčenjima nastalim celulitom, no to svakako nije konačno rješenje celulita”, objašnjava dr. Robinson. 

Celulit: kako ga pobijediti kod kuće?

MIT 5: Anticelulitne kreme djeluju

Neke kreme mogu proširiti žile što će dovesti do oticanja koje će maskirati celulit, ali neće djelovati unutar kože nit će dati dugoročne rezultate, tvrdi dr. Robinson.

Također, kreme s kofeinom dehidrirat će stanice što će naposljetku celulit učiniti vidljivijim. S druge strane, one koje u svom sastavu imaju retinol, zadebljat će kožu te učiniti celulit manje vidljivim. No, tek ćete nakon šest ili više mjeseci vidjeti rezultate.

MIT 6: Postoji samo jedan tip celulita

Istina je da postoje dva tipa celulita, onaj koji stvara udubljenja i onaj koji kožu čini naboranom. 

Onaj koji stvara lokalizirana udubljenja odstranjiv je dok onaj koji nije lokaliziran zahtijeva operativne zahvate. 

MIT 7: Sva ispupčenja i udubljena kože su celulit

Promjene na koži koje se najčešće zamjenjuju za celulit su strije, opuštena koža nakon gubitka kilograma ili starenja ili čak ispupčenja zbog učestalog ubrizgavanja injekcijom kakva su vidljiva kod osoba s dijabetesom. 

MIT 8: Samo neke osobe imaju celulit

Celulit je zapravo jako česta pojava, a studija objavljena u American Journal of Clinical Dermatologys utvrdila je kako čak 90 posto žena ima celulit.

MIT 9: Celulit se javlja samo kod žena

Smatra se kako se celulit češće javlja kod žena nego kod muškaraca zbog hormona estrogena. Naime, estrogen potiče skladištenje potkožnih masti koje su kod muškaraca puno tanje nego kod žena.

“Muškarci koji imaju celulit oni su koji su izgubili veliku količinu kilograma”, tvrdi Dr. Emer. 

Mali trikovi koji će vam pomoći u borbi protiv celulita

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo