Psiha

Psiha

Što napraviti kada pronađete krpelja u kući ili još gore – gnijezdo krpelja?

Shutterstock 1027428298

Što napraviti kada pronađete krpelja u kući ili još gore – gnijezdo krpelja?

Jedna obična šetnja šumom može donesti i krpelja u kuću. Pa iako postoje vrste krpelja koje neće dugo izdržati u kući, oni smeđi, koji „napadaju“ životinje, često mogu svoje gnijezdo napraviti i u vašem domu. Pa ako već nemate sreće i vidite ga kako hoda po trosjedu, neke je stvari dobro imati na umu!

Pregledajte sebe i članove obitelji

Duga šetnja šumom s čupavim ljubimcem može krpelju olakšati ulazak u kuću preko odjeće, ali i psećeg krzna. Prije šetnje se pobrinite da svi nose odjeću koja pokriva kožu, a kada se vratite kuću, provjerite cijelo tijelo, svoju kosu ali pseću dlaku, a osim dlake, krpelji se mogu nalaziti i na šapama, ušima ili ustima. Ako imate mačku koja slobodno hoda po dvorištu, i nju svakodnevno pregledavajte.

Gadi vam se ova životinjica u kući? Evo razloga zašto kućne strige ne treba ubijati

Popravite sve pukotine na prozorima

Iako krpelji baš nemaju namjeru uči u vaš dom, mogu se uvući kroz male pukotine koje vi golim okom ne morate niti primijetiti. No, događa se jedna ne tako dobra stvar, a to je da krplji mogu u vašem domu napraviti gnijezdo, položiti jaja i vama zadati puno muka. Ovo je sasvim dovoljan razlog da provjeriti kuda bi se mogli uvući u vaš dom i spriječiti da se to dogodi.

Koristite zaštitu

Za još više sigurnosti, prevenirajte mogućnost dolaska krpelja u kuću, zaštitite ljubimce ogrlicama ili kapima, tabletama ili sprejevima.

Pobrinite se da dvorište bude čisto

Kako biste se iz kuće riješiti krpelja, ne dozvolite im da priđu vašem dvorištu, a to ćete učiniti tako da kosite, maknete granje, korov i sve smeće. Sve što mogu jesti miševi ili štakori također uklonite jer oni mogu lako dovesti krpelja u dvorište pa i u kuću.

Invazija ne posustaje: Ovih 8 stvari komarci ne žele da znate o njima, a svakako biste trebali

Usisavajte kuću, ali ne površno

Upalite usisivač na najjaču brzinu i očistite kuću. Tako ćete ne samo uništiti sve krpelje, nego i moguća gnijezda. Najvažnije je dobro očistiti mjesta koja imaju miris vašeg ljubimca poput njegovog krevetića ili deke, tepiha i namještaja.

Prah protiv krpelja

Postoji zaštita u obliku praha protiv krpelja i ostalih nametnika. Nabavite sredstvo koje je sigurno za ljude, i stavite ga na mjesta gdje se oni mogu nalaziti, po tepihu ili rubovima. Nakon tjedan dana ga maknite i sve dobro usisavajte.

Osušite odjeću, a onda ju operite

Kada se vratite iz vana, odmah skinite odjeću i bacite je u sušilicu za veš na najvišu temperaturu. Taj će proces uništiti sve krpelje na vašoj odjeći.  Kada ste to napravili, operite robu u mašini.

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo