U 5 koraka se vratite u stvarnost - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

U 5 koraka se vratite u stvarnost

Vjerujemo da ste blagdane iskoristili kako treba, osim za kolač više i čašu više, također i za odmor i stvaranje novogodišnjih odluka koje će vas u ovoj, 2016. učiniti još boljima.

Ipak je današnji datum, 6. siječnja, dan kada polako pakiramo sve blagdanske ukrase i božićno drvce. Nažalost, jednako tako moramo polako pakirati i blagdanski osjećaj te odmaranje i ponovno se vratiti u stvarnost!

Kakva god ta stvarnost bila, vjerujemo da već sada pušete, pogotovo jer vani više nego za Božić, izgleda kao Božić. Jednako tako, znamo da su čišćenje auta i neprohodne ceste još jedan minus koji upisujete ovosezonskom prekasnom snijegu.

No, tugovanje moramo staviti na stranu, a krajnje je vrijeme da se krene u novu radnu godinu, i to s osmijehom na licu.

1. Počnite s detoksikacijom

Vaše tijelo treba odmor od visokokalorične hrane i pretjeranog unosa slatkoga, a to ćete najbolje učiniti detoksikacijom. Tako ćete dopustiti da se organizam odmori od pretjerivanja, a pritom ćete organizam opskrbiti svim vitaminima i mineralima koji su mu ,nakon svega, prijeko potrebni. Nakon nekoliko dana, osjećat ćete se bolje i živahnije, a i onih par kilograma koje ste nakupili, će polako nestajati. 

Kako krenuti s detoksikacijom?

2. Vježbajte barem pola sata dnevno

Vježbanje otpušta hormone sreće, endorfin i seratonin – pa će vam svaki idući korak u povratku u stvarnost biti puno lakši i opušteniji. Osim toga, tijekom vježbanja oslobađamo se stresa te će nas to dodatno opustiti. Vjerujemo da će se, uz detoksikaciju i vježbanje, kilogrami još brže topiti, a svoje ćete tijelo zapravo s ovakvim režimom dugotrajno njegovati.

3. Stvarnost prema vašoj mjeri

Vratiti se u realnost još je stresnije i teže kada ste blagdane iskoristili kao bijeg od iste. Možda se radi o navikama koje ne volite, ljudima koji vas tuše ili poslu koji nije za vas, a za sve to postoji samo jedno rješenje – vrijeme je da učinite nešto! Svaki dan gledajte kao jedinstven te učinite ono što najbolje za vas i za vaše najbliže, zato ga ne tratite na bespotrebne probleme!

4. Isplanirajte si dan

Na tjednoj ili dnevnoj bazi ispišite stvari koje trebate obaviti ili stvari koje želite obaviti, ali predugo odgađate. Planiranje je odličan način i kod ostvarivanja novogodišnjih odluka jer ćete se sa svakim križanjem obveze, dobiti osjećaj postignuća. Upravo će vam taj osjećaj biti poticaj za ostvarivanje drugih planova i odluka.

5. Dopustite si vrijeme za odmor

Možda ste blagdane čekali toliko jako jer nemate vremena za odmor i nemate vremena za sebe? Nemojte dopustiti da se to ponovno dogodi. Čak i ako nemate prostora da jednom tjedno izdvojite po par sati za sebe, pokušajte barem na mjesečnoj bazi jedan vikend odvojiti za totalnu relaksaciju. Možete ga provesti kod kuće ili raditi ono što volite, samo budite sigurni da će vas ta aktivnost osvježiti. 

Pročitajte i trikove za savršeno opuštanje, te saznajte kako uspješno realizirati novogodišnju odluku

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo