Psiha

Psiha

Upoznajte najzgodnijeg američkog liječnika: Evo kako dr. Mike komentira medicinske serijale poput dr. Housea

Shutterstock

Ranije ove godine, ovaj je liječnik spasio mladića na letu iznad Atlantskog oceana, u zrakoplovu koji nije bio dovoljno medicinski opremljen.

Američki liječnik ruskih korijena, Mikhail Varshavski, tvrdi kako su tri potpornja dobrog zdravlja, prehrana, trening i san.

O zdravstvenim, ali i drugim životnim temama, ovaj liječnik opće prakse, putem Youtube kanala Doctor Mike, obraća se preko četiri milijuna pratitelja.

Medicinska sestra otkriva sve što pacijentima često želi reći, a ne smije

I ne slušaju ga samo pratitelji, nego je i prepoznat od šire američke javnosti te je nerijetko i gost televizijskih emisija ABC, NBC i CNN televizije, a govorio je i za Washington Post te za Fox Business.

Od osobnih tema preko iskustava liječnika u nastajanju, Doctor Mike odgovara i na zdravstvena pitanja svoje publike, prepričava dogodovštine iz svijeta medicine, ali i na zahtjev svojih pratitelja gleda medicinske serijale te utvrđuje što u njima jest, a što baš i nije točno.

Među njima su i serijali koji se emitiraju u Hrvatskoj, a za svaki je scenarij utvrdio medicinske točnosti i nedostatke.

Dr. House

Čangrizavi genijalac u liku dr. Gregorya Housa, zabavan je, smatra Doctor Mike, no u epizodama koje je analizirao, pokazalo se da scenarij i nije baš uvijek medicinski točan.

Tako na primjer, stažisti izvan svijeta serijala ne odlaze u istrage pacijentova života i njegove rutine nego, ako je to potrebno, liječnik zatraži tu istragu, ako se recimo smatra da je pacijenta ugrizao bijesan pas, kao u epizodi koju je Doctor Mike gledao.

Nadalje, ključni dio svake epizode ovog serijala kada stažisti nabrajaju moguće dijagnoze, najveća je prevara, smatra on.

Liječnici dijagnoze postavljaju na temelju takozvanog OPQRST testa gdje pomoću različitih akronima procjenjuju bol, a ne nabrajaju dijagnoze napamet, kazao je.

Stoga ne čudi da su u jednoj epizodi i medicinski krivo dijagnosticirali tumor na mozgu jer su se oslanjali na analizu markera tumora dok se u stvarnosti tumor na mozgu dijagnosticira na temelju slika tijela i biopsije.

Osim djelomične medicinske netočnosti, ovaj serijal pokazao je i nekoliko krivih tehničkih informacija o liječnicima. Tako na primjer liječnici ne rade od 9 do 17 kako je prikazano u epizodi ili pak nisu dužni nositi bijelu kutu iako se to dr. Houseu neprestano prebacuje.

Ja ne nosim kutu i nije obavezno nositi je. Ona je samo zaštita od bakterija i krvi kako ne bi sve to nosio sa sobom doma, kazao je.

Uostalom, stažistima je dano previše slobode koju nemaju stažisti u stvarnom svijetu te tako stažisti ne rade recimo kolonoskopiju.

Ono što ovom liječniku najviše ide na živce su scene u kojima se koristi defibrilator prije nego se masira srce.

Između šokiranja, krv u tijelu ne cirkulira, a za to su potrebne masaže srca. Može li netko molim vas, raditi masaže srca?, kazao je.

Konačna definicija House dijagnoza medicinski je moguća, no opet radi se o iznimnim slučajevima koji se ne događaju skoro nikad. Dakako tu je velika dramatizacija koja dolazi sa samim žanrom serije.

Uvod u anatomiju

Serijal koji se više bavi ljubavnim odnosom dvoje liječnika nego samom medicinom, Uvod je u anatomiju.

Naime, radnja serije u potpunosti je medicinski netočna, a vrvi i hrpom situacija koje su ubačene radi dodatne dramatizacije i izgradnje likova.

Tako Doctor Mike primjećuje kako su liječnici prikazani kao svemogući, a to uopće nisu. Recimo, liječnici ne voze pacijente od pregleda do pregleda, imaju ljude za to. Uostalom, stažisti više ni ne rade 48-satno radno vrijeme jer je to zakonom zabranjen, kazao je. 

S druge strane, serijal vrvi izrazima koje liječnici ne koriste te tako nikada neće reći da pacijenta nakrcate lijekom nego će reći točnu količinu lijeka koju je potrebno unijeti u organizam. Nadalje, za operacijskim stolom nose naočale koje ih štite od bilo kakvih prskanja, a na samoj operaciji puno više razgovaraju o slučaju nego je to prikazano.

Uostalom, sve medicinske priče rezultat su čudotvornog djelovanja liječnika dok u stvarnosti ozdravljenje i dijagnoza pacijenta nastaju suradnjom nekoliko različitih stručnjaka koji si međusobno pomažu.

Što bi vam liječnik u četiri oka rekao o Hashimotovom tireoiditisu?

Zanimljivo je da su u ovoj seriji, naprimjer, odnosi stažista i liječnika potpuno pogrešni, ali odnosi stažista međusobno djelomično i jesu točni.

Zbog toga što studenti medicine tolike godine budu zakopani u knjigama, ponekad nisu dobri u uobičajenim društvenim interakcijama, a posebice su loši kada su u pitanju romantične veze, kazao je.

U konačnici, svi medicinski serijali donekle istinito prikazuju život liječnika, ali to čine ili medicinski pogrešno ili previše dramatiziraju.

Svi medicinski serijali započinju s nekom seksualnom scenom. Medicina je dovoljno uzbudljiva sama od sebe, zašto uvijek mora biti neka seks scena?, pita se ovaj liječnik.

M.V. 

Foto: Instagram, Youtube

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo