Psiha

Psiha

Usvajanjem ovih 5 navika u rekordnom roku smanjite unos šećera

Krizna razdoblja ovisnosti o šećeru nastupit će od dva do pet dana od prestanka konzumiranja istoga, a u tom ćete razdoblju biti posebno razdražljivi i mrzovoljni.

Nema vitamina. Nema minerala. Nema fitonutrijenata. Nema ni proteina. Vlakana. Čak ni masti. Čist je ugljikohidrat. Ima energije, kazao je mag. nutr. Bojan Stojnić navodeći glavne karakteristike šećera. 

Šećer je, naime, izrazito popularan jer je ukusan, smatra nutricionist, ali njegova pretjerana konzumacija loša je po zdravlje. Iz tog razloga, oprah.com navodi nekoliko ključnih navika koje je potrebno usvojiti kako bi se smanjila konzumacija šećera, ako već njegovo potpuno izbacivanje nije moguće.  

10 sigurnih znakova da vam je šećer u krvi van kontrole

1. Planiranje vremena za šećer

Doktorantica psihologije Ashley Gearhardt jedna je od znanstvenica koja je osmislila Yale mjerilo ovisnosti o hrani i ona tvrdi kako je vrijeme kada konzumirate šećer bitno. Naime, šećer se najčešće konzumira u stanju usamljenosti ili u vremenu koje jednostavno provodimo sami. To vrijeme, smatra, nije vrijeme za pretjerivanje u šećeru, a kao alternativu preporuča stvaranje navike umjerenog konzumiranja takve hrane u nekim pozitivnim razdobljima kada ste, na primjer siti jer ste upravo ručali u društvu voljenih osoba.

2. Posebne oznake na proizvodima

Taktika većine proizvođača hrane koja svoj proizvod deklarira kao proizvod bez glutena ili slično, je da manjak jednog sastojka nadopune drugim sastojkom kako bi okus ostao isti. Vodeći se time, 2018. godine objavljeno je istraživanje u časopisu Pediatrics koje je utvrdilo kako je 79 posto proizvoda s oznakom bez glutena, a koje je namijenjeno djeci, bilo pretrpano šećerom. Kako bi želja za šećerom postala manja, a ne veća, preporuča se čitanje etiketa na proizvodima i odabir onih proizvoda u svom sastavu nemaju velike količine šećera. 

3. Vizualizacija količine šećera

Odabir omiljene slastice i definiranje količine šećera koju ona sadrži moguće je čitanjem etikete na proizvodu, no to neće biti toliko dramatično kao sljedeći korak. Naime, podjelom ukupne količine s brojem četiri dobit ćete broj čajnih žličica šećera koje se nalaze u tom proizvodu. Vizualizacijom tog šećera na jednom mjestu kakvo je šalica, postavite si pitanje želite li pojesti tu sirovu količinu šećera. Pretpostavka je da će odgovor biti ne, a na taj ćete način, osvijestiti količinu unesenog šećera.

4. Iz prostora u kojem najviše boravite, izbacite šećer

Kada je Sveučilište u Kaliforniji prestalo prodavati sokove u svom kampusu, ljudi su jednostavno prestali i kupovati takve proizvode. Temeljem toga preporuča se izbacivanje šećera iz prostora u kojem najviše boravite, a dodatna podrška mogu biti i drugi ukućani.

„Na taj način izbjegavanje šećera bit će kolektivni cilj, a druge osobe će pomoći kako ne bi pokleknuli“, tvrdi Laura Schmidt.

5. Krizna razdoblja

Gearhardt tvrdi kako je izbacivanje šećera iz prehrane jednako kao borba s bilo kojom drugom ovisnošću. Tako će se prvotna razdoblja krize javiti između 2 do 5 dana od prestanka konzumiranja šećera pa se predlaže izbacivanje šećera sredinom tjedna kada je razina stresa najmanja i kada je najvjerojatnije da ćete imati dovoljno vremena za san. Osim toga, bez uobičajene količine šećera u tijelu ono će biti podložno stresu i nervozi pa je dobro imati rezervni plan za smanjenje stresa kao što su joga i meditacija i slično. Također, kako ne bi pokleknuli, čuvajte hranu bogatu nutrijentima u blizini.

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo