Psiha

Psiha

Veterinari izdvojili 6 ‘običnih’ stvari kojih se vaši ljubimci stvarno boje

Shutterstock

Nije samo grmljavina ono što plaši vaše ljubimice…

Tko ima ljubimca sigurno će dati sve od sebe da mu posveti što više pažnje kako bi bio sretan. Sigurno ne volite vidjeti da je vaš pas pod stresom pa je dobro i zapamtiti od čega to strahuje vaš ljubimac. Veterinarka Carly Fox kaže da su prvi simptomi straha promjena držanja tijela, povijena leđa ili će se tresti. 

Ovo je 5 stvari koje mogu preplašiti vašeg ljubimca:

1. Promjene u rutini

Ljubimci su osjetljivi i na najmanje promjene; dolazak gosta, putovanje… sve su to stvari koje mogu voditi do negativnih promjena. Kako biste situaciju ublažili osigurajte ljubimcu mjesto na koje se mogu povući u mir.

2. Insekti 

Poput ljudi i ljubimci mogu imati fobije na insekte. Zvuk insekata može ljubimca natjerati da skače ili “grize” zrak, a ako ima traumu iz prošlosti od uboda, posebno se mogu bojati susreta s insektom. Postoje repelenti koje možete staviti na ljubimca kako bi ga oni zaobilazili kada ste u šetnji. 

Ovih 5 stvari veterinar redovito radi sa svojim ljubimcem, a vi vjerojatno ne i trebali biste

3. Glasni zvukovi 

Ako ljubimcu glasno na uho govorite koliko ga volite, to ga može preplašiti. Isto se odnosi i na deranje, što im je izuzetno stresno. Ako ste vatreni navijač, kada traje utakmica, pazite na ton ili ljubimca smjestite gdje mu je ugodno. 

4. Nepoznati objekti 

Prema riječima dr. Fox, ljubimci mogu biti skeptični prema nekim objektima, pa tako mačka može skočiti u zrak kad vidi krastavac a ta je neočekivana redakcija vjerojatno posljedica iznenađenja. 

5. Djeca

Nije nemoguće da se vaš ljubimac boji djece, jer se često mogu prepasti nepoznatih ljudi. Djece se boje jer ustvari ne znaju na pravilan način prolaziti životinji pa su često preglasni i pregrubi. Takav nastup pas može protumačiti kao agresiju. Tu vrijedi savjet da se djecu nauči kako se treba prilaziti životniji. 

Kako znati da vaš pas ima temperaturu? Na ovih 8 simptoma obavezno obratite pažnju

6. Glasni aparati

Kako i vas može nervirati zvuk starog usisivača, tako ti glasni zvuci mogu smetati i vašem ljubimcu. Isto tako im može smetati miris koji iz usisivača dolazi, što sigurno niste pretpostavili. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo