Ovih 5 stvari veterinar redovito radi sa svojim ljubimcem, a vi vjerojatno ne i trebali biste - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ovih 5 stvari veterinar redovito radi sa svojim ljubimcem, a vi vjerojatno ne i trebali biste

Shutterstock

Mislite da radite sve ispravno kada je u pitanju vaš ljubimac? Možda tako i jest, ali ako niste sigurni, pogledajte na što to jedan veterinar uvijek jako pazi!

Naš stručni suradnik,  dr. sc. Ivan Vicković, dr. med. vet., kojemu su posljednjih godina područja od osobitog interesa internističke bolesti mačaka, osobito endokrinologija te reprodukcija i problemi u ponašanju pasa i mačaka, otkriva na koje to stvari jedan vlasnik ljubimca često zaboravlja;

Idete na more i ne znate kamo sa psom? Evo kako izgleda jedan dan u vrtiću i hotelu za pse

1. PREHRANA PSA

Opće je mišljenje da je psa potrebno hraniti samo jednom u danu, ali ja se ne slažem – pas treba nekoliko obroka u danu. On može izdržati da ne jede, ali zašto mu stvarati problem praznog želuca, ako za to nema potrebe.

2. DIRANJE PSA

Svi znamo da je nama ljudima jako važan fizički kontakt, ali ono što niste znali da ljubimci, ne svi naravno, nisu ljubitelji diranja, oni će se radije ne dati dirati nego dati. Psi koji su emocionalno labilniji i emocionalno nesređeni će tražiti puno češće ljudski dodir.

3. OSTAVLJANJE IGRAČAKA

Ako već psa ostavljate samog na dulje vrijeme, ostavite mu vode, a igračke i hranu ne. Hrana se jede u određeno vrijeme, ako pas odbije, maknite sa strane i ponudite mu kad je za to vrijeme. Igračke ne ostavljajte jer nemate kontrole nad onim što se događa.

4. ODBIJANJE HRANE

Ako pas koji inače normalno jede odbija svoju hranu, onda nešto nije u redu i najčešće je u pitanju temperatura. Posjetite veterinara.

5. ŠIRENJE BOLESTI

Kupite izmet od psa kako bi se zaštitili od bolesti, a njegove se sline ne morate bojati jer nema nekakve opasnosti od prijenosa bolesti – ako čovjeku nije narušen imunitet. Problem su bolesti koje se šire izmetom poput pseće trakavice, ehinokokoze, crijevnih oblića, salmonele…

Napomenuo bih da je životinji iznimno važna dobro postavljena hijerarhija. Posljedica je da pas odgaja psa, nema autoriteta, jasne hijerarhije, a psima i mačkama je najbitnija ta piramida, oni teže uspostavi hijerarhije tako da su oni na samome dnu. Najsretniji su kad je netko na vrhu i tko im kaže što i kada treba napraviti. Ako toga nema pas mora sam uspostaviti hijerarhiju, tada će on težiti odlasku na vrh piramide, da uspostavi red jer vidi da ga nitko drugi ne uspostavlja. No, tu je problem – ljubimac taj red ne zna uspostaviti u našim uvjetima i to su oni psi koji vas hoće gricnuti dok stavlja ogrlicu što je odraz loše uspostave vlasti , pojašnjava veterinar.

Kako znati da vaš pas ima temperaturu? Na ovih 8 simptoma obavezno obratite pažnju

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo