Psiha

Psiha

Zašto se san o strastvenoj ljubavi i uzbudljivom seksu često pretvori u noćnu moru?

Tamna noć duše – optimističan i pozitivan vodič kroz životne nedaće.

Svaki se ljudski život sastoji od svjetlosti i tame, sreće i tuge, vitalnosti i umrtvljenja. Način na koji razmišljamo o ovim mijenama čini presudnu razliku.

Društvo je sklono promatrati ovakve „tamne noći“ u kliničkim okvirima, kao prepreke koje je nužno prevladati što je brže moguće. Međutim, Moore nam pokazuje da uvažavanje i shvaćanje ovih razdoblja krhkosti kao perioda inkubacije i pozitivnih prigoda za razmatranje najdubljih potreba naše duše može rezultirati iscjeljenjem i novim poimanjem životnog smisla.

U Tamnoj noći duše ove metaforičke tamne noći nisu predstavljene u negativnom svjetlu, nego kao razdoblja promjene, prigode za povratak sebi, te obredi prijelaza koji rezultiraju preobrazbom.

Ovako autor započinje šesto poglavlje knjige “Ljubavne Patnje”

“Svatko tko je iskusio razvod, živio s ljubomornim partnerom ili trpio obiteljsko nasilje zna da je jedan od primarnih izvora tamnih noći upravo ljubav. Ljubav se zna roditi u tami, kao u prikazu Kupida koji povezanih očiju odapinje svoju goruću strijelu. Netko vas iznenada obori s nogu i probudi u vama noubuzdanu strast. Potom dolazi razdoblje zbunjenosti, čežnje, a možda čak i na pomisao na privođenju svega kraju. Ono što otpočne kao iskustvo ispunjeno nadom i obećanjem pretvara se u ozbiljno preispitivanje i emocionalnu podvojenost. Partner te uspone i padove može protumačiti kao osobni problem u obvezivanj​u, ali možda bi tumačenje da je ljubav nestalna i i da je imanentno histerična bilo preciznije.

Zaljubljeni pojedinci znaju podleći ljubomori ili osjetiti njezinu prijetnju, postati žrtvom tuđe potrebe za kontrolom, naći se zarobljenim u hladnoj, a možda i nasilnoj vezi, ili, pak, zalutati u slijepu ulicu ljubavi koja ne vodi nikamo. Mogu osjećati da su s pogrešnom osobom, u pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu i iz pogrešnih razloga. Ljubavni odnosi često postanu nefunkcionalni ili uđu u kolotečinu. Ljudi sanjaju o strastvenoj ljubavi, uzbudljivom seksu i spokojnom životu, no taj se san često pretvori u noćnu moru.”

Frustrirani ste, ali ne samo ponedjeljkom? Donosimo kreativnu tehniku kako preusmjeriti misli

O autoru knjige Tamna noć duše:

Thomas Moore autor je bestselera Care of the Soul (Njega duše) i dvadeset drugih naslova koji se bave osnaživanjem duhovnosti i raznim aspektima njege duše u svakodnevnom životu.

Tijekom života bio je redovnik, glazbenik, sveučilišni profesor i psihoterapeut. Na Sveučilištu Syracuse stekao je doktorat iz područja religijskih znanosti, a dodijeljena su mu i mnoga priznanja, uključujući i počasni doktorat Sveučilišta Lesley te Humanitarnu nagradu, koju mu je uručila Einstein Medical School.

Također piše i beletristiku te sklada glazbu, a često surađuje i sa svojom suprugom, umjetnicom i instruktoricom joge, Hari Kirin. Često posjećuje obitelj i prijatelje u Irskoj, gdje uživa u istraživanju drevnih samostana.

Izadanje: Mozaik knjiga

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo