Psiha

Psiha

Znate li kako do prirodne plave, smeđe i zelene boje pisanica?

Najpoznatije prirodno bojilo za jaje je ljuska crvenog luka, a najpoznatija tradicionalna tehnika ukrašavanja jaja je batik – oslikavanje rastopljenim voskom. Uz spomenuto, ove godine vaše pisanice možete ukrasiti struganjem ili preslikavanjem motiva.

Najpoznatije prirodno bojilo za jaje je ljuska crvenog luka, a najpoznatija tradicionalna tehnika ukrašavanja jaja je batik – oslikavanje rastopljenim voskom. Uz spomenuto, ove godine vaše pisanice možete ukrastit struganjem ili preslikavanjem motiva.

Tehnike tradicionalnog bojanja jaja

Ljuska crvenog luka daje jajima prekrasnu žarko crvenu boju, a čime još možete obojati pisanice na prirodan način objašnjava Jasmina Jurković Petras, prof. etnologije i povijesti, viša kustosica etnografske zbirke u Virovitici: “Za ružičaste nijanse koristite ciklu, za ljubičastu crno vino. Boju lavande dat će grejp, a za plavu prokuhajte narezani crveni kupus. Smeđe tonove dobit ćete pomoću kave, oraha i crnog čaja, a špinat će pisanici dati zelenu boju”.

1. Batik

Ispisivanje voskom i bojanje prirodnim bojama.

Uvijek možete koristiti kuhana ili sirova jaja, ali ako radite s djecom bolje ih je prethodno prokuhati kako bi bila čvršća. Za batik tehniku možete napraviti posebno pero u koje umetnete komadić voska i lagano ga topite na plamenu svijeće po potrebi. Možete koristiti čačkalicu ili drveni štapić za ražnjiće. Rastaljeni vosak nanosite na jaje i iscrtavate po želji. Kada ste gotovi s izradom motiva, jaje uronite u boju i kuhajte. Uvijek je dobro na dno lonca staviti malo gaze ili slame da se jaja ne polupaju ili da se vosak ne otopi prije vremena. Nakon kuhanja vaši motivi će biti vidljivi, a vosak možete otkloniti struganjem.

2. Struganje

Iscrtavanje motiva nožićem, skalpelom ili nekim drugim oštrim predmetom.

Ako želite napraviti pisanice struganjem, nemojte to raditi s djecom ako en bi došlo do ozljeda. Za ovu tehniku koristite već prethodno skuhana jaja jer su čvršća, a najbolje je koristiti guščja ili pačja jaja. Jaja prvo obojite u neku prirodnu boju, a zatim po njim stružite da dobijete željene motive. Tako ćete sastrugati obojeni sloj ljuske i otkriti svijetlu prirodnu boju jajeta.

3. Preslikavanje motiva

Bojenje u najlonskoj čarapi

Prošećite se i u prirodi uberite listove i svijeće koje izgledati atraktivno na jajima. To mogu biti listići djeteline, cvjetovi maslačka i slično. Kako motiv ne bi skliznuo s jajeta tijekom kuhanja, jaje premažite bjelanjkom i prilijepite biljku, Na tom mjestu jaje neće biti obojeno i ostat će svijetlo. Jaje čvrsto umotajte u čarapu i stavite kuhati dok ne dobije željenu boju. Što dulje kuhate u prirodnoj boji, to će boja biti tamnija i dublja.

Ove godine napravite sami šarene čokoladne pisanice i pogledajte na koje još načine možete ukrasiti dom za Uskrs!

Tekst: M. B.
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo