10 odgovora koji objašnjavaju kako i zašto žene i muškarci gube seksualnu želju - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

10 odgovora koji objašnjavaju kako i zašto žene i muškarci gube seksualnu želju

Shutterstock

Svaka treća žena i četvrti muškarac imaju određene seksualne smetnje, kažu istraživanja.

Smanjena seksualna želja i nemogućnost postizanja orgazma najčešći su seksualni problemi kod žena, dok je kod muškaraca na prvome mjestu preuranjena ejakulacija, a na drugome erektilna disfunkcija. Stručnjaci upozoravaju kako je nedostatak seksualne želje najbrže rastući poremećaj posljednjih godina. Zašto se to događa kod žena, a zašto kod muškaraca?

Seks na pješčanoj plaži? Ne, hvala, a evo i 5 razloga zašto!

Za žene

1. Koji su najčešći uzroci gubitka spolne želje kod žena?

Svađe i konflikti s partnerom kod žena su glavni uzročnici gubitka želje. Kod žena se seksualnost velikim dijelom odvija u glavi. Ako se u mislima i dalje bave problemima i svađom, ne mogu istovremeno biti otvorene za erotske igre. Kod muškaraca je to sasvim drukčije.

2. Znači li to da je ženama potrebna potpuna harmonija?

U načelu da. Može se reći da kod otprilike 70% žena koje ne osjećaju potrebu za seksom zapravo nešto nije u redu s vezom.

3. Opada li seksualna želja i kao posljedica starenja?

Da i ne. Jedna je nova studija pokazala da veću ulogu pritom igra dužina veze. To zapravo znači da žene starije od 50 godina s novim partnerom mogu i te kako uživati u krevetu.

4. Što može umanjiti seksualne potrebe kod mladih žena?

Kontracepcijske pilule. Neki hormoni žutog tijela nepovoljno utječu na razinu muških hormona. To dovodi do smanjenja spolne želje. U takvim bi slučajevima trebalo prijeći na kontracepcijske pilule s drugim gestagenima.

5. Zašto toliko žena ima probleme s postizanjem orgazma?

Najčešći su uzroci takvih situacija duševno stanje i konflikti u odnosu s partnerom. Organski uzroci rjeđe su odgovorni za takve poteškoće.

5 zapovjedi za postizanje orgazma (i zašto je poza mačke bitna)

6. Što može pomoći da seksualna želja postane snažnija?

Magnetni prsten koji je po mogućnosti potrebno nositi i nekoliko sati, a minimalno 30 minuta prije seksualnog odnosa. Na taj se način potiče prokrvljenost utrobe i povećava spolna želja.

Za muškarce

1. Muškarci žele i mogu uvijek?

Riječ je o starom mitu, kojem jači spol u svakom slučaju želi odgovarati. Ako im to ne pođe za rukom, ubrzo će se javiti frustracije.

2. Postoje li, doista, muškarci koji nemaju želju za seksom?

Na nedostatak spolne želje tuži se, prema procjenama stručnjaka, otprilike 15% muškaraca. U brojnim slučajevima uzročnici su stres i svakodnevna preopterećenost. Problemi u vezi kod muškaraca igraju manje važnu ulogu nego kod žena. Muškarcima bolje uspijeva napraviti razliku između konflikata u vezi i seksualne želje.

3. Kako dolazi do situacija kada muškarci žele, ali jednostavno ne mogu?

Smetnje potencije, koje se nazivaju i erektilna disfunkcija, predstavljaju nesposobnost muškarca da postigne erekciju. Muškarci koje pogađa taj problem nisu u mogućnosti zadovoljiti svoju partnericu. Otprilike 9% muškaraca između 40 i 70 godina pati od teške erektilne disfunkcije. U većini takvih slučajeva od pomoći mogu biti sredstva za potenciju, no s tim preparatima treba biti oprezan i uzimati ih samo uz prethodnu konzultaciju s liječnikom.

4. Koje još smetnje libida postoje kod muškaraca?

Alkohol i lijekovi, osobito antidepresivi, mogu dovesti do gubitka spolne želje. Ponekad je problem i u prijevremenoj ejakulaciji. Kako se ne bi konfrontirali s tim problemom, muškarci jednostavno izbjegavaju spolne odnose. Dobro je znati da se prijevremena ejakulacija može uspješno spriječiti primjenom određenih tehnika.

Postoji 7 oblika penisa! Kakvog je oblika vaš – paprika, čekić ili olovka…?

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo