Psiha

Psiha

Menopauza i depresija mogu uništiti želju za seksom!

Smanjena želja za seksom može biti vrlo frustrirajuća, a mogu ju uzrokovati brojni problemi, od depresije do fizičke bolesti. Predstavljamo vam neke od njih.

Erektilna disfunkcija

Riječ je o vrlo čestom problemu koji se javlja kod muškaraca starijih od 40 godina. On nerijetko “uništava” želju za seksom. Većina ljudi smatra kako je riječ o psihološkom, a ne fiziološkom stanju koje se ne može liječiti.

kMenopauza

Fizičke promjene kod žena poput npr. menopauze mogu utjecati na fizičku intimu i seksualni nagon. Tako smanjena razina hormona može uzrokovati određene tegobe kao što su suhoća rodnice i bol tijekom seksa. Istraživanja su pokazala kako je ženama u menopauzi potrebno više vremena za postizanje orgazma.

Depresija

Ako upotrebljavate antidepresive ili ako patite od kliničke depresije, mogli biste se susresti s oslabljenim libidom. Jedan od glavnih obilježja depresije je smanjeni interes za seks. Budite svjesni da depresija i antidepresivi mogu utjecati na vaš libido.

Nedostatak sna

Ako u krevetu provodite tek nekoliko sati dnevno, vaš libido zasigurno nije na visokoj razini. Znanstvenici su otkrili kako postoji izravna veza između nesanice i smanjenog seksualnog nagona. Istraživači vjeruju kako nedostatak sna može potaknuti proizvodnju kortizola – hormona stresa koji igra važnu ulogu u smanjenju razine testosterona.

Roditeljstvo

Roditeljstvo je težak posao koji može utjecati na vaše fizičko i mentalno zdravlje, ali i seksualni život. Novopečeni roditelji posvećuju punu brigu bebi, pa često nemaju ni energije ni vremena za intimne trenutke s partnerom. Pokušajte angažirati osobu koja će vam pomoći oko djeteta kako biste mogli odvojiti vrijeme za partnera/icu.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo