Psiha

Psiha

Mitovi o vagini koji nemaju veze s istinom

Postoji mnogo priča o intimnoj higijeni koje obećavaju razne vrste promjena na intimnim dijelovima tijela no mnoge od njih odskaču od istine, prenosi Marie Claire

1. Konzumiranje ananasa poboljšat će okus intimnog područja

Iako je u zadnje vrijeme korištenje ananasa u higijenske svrhe vrlo popularno, on nema sposobnost utjecati na tjelesne tekućine. Dr. Melissa Keene, klinička instruktorice opstetricije i ginekologije bolnice Northwestern Memorial Hospital objasnila je kako još nijedna hrana dokazano ne utječe na okus vagine.

2. Sve vagine izgledaju jednako

“To nikako nije istina. Smatram da bi žene to trebale znati,” tvrdi dr. Melissa Keene. “Oblik stidnih usana varira od osobe do osobe, ali svi oblici smatraju se normalnom anatomijom.” U posljednjih je nekoliko godina broj plastičnih operacija stidnih usana porastao jer mnoge žene smatraju kako su one ključe za atraktivnost intimnog područja no dr. Melissa Keene tvrdi kako su svake stidne usne u potpunosti normalne.

3. Vaginu treba aktivno čistiti

Losioni za intimnu njegu mijenjaju prirodni pH tijela te ugrožavaju zdravlje vagine pa se njihovo korištenje ne preporučuje. “Za vrijeme pranja bolje je koristiti blagi sapun i vodu,” objašnjava dr. Keene te dodaje: “Žene se trebaju suočiti s činjenicom da se prirodni miris vagine ne može promijeniti.”

Odreći se higijenskih proizvoda namijenjenih isključivo ženama može biti teško no valja biti svjestan svog osobnog mirisa. Dr. Melissa Keene kaže da sumnjiv intenzivan miris ipak može biti pokazatelj bakterijalne infekcije.

4. Previše seksa utjecat će na širinu vagine

Ta tvrdnja je u potpunosti neistinita. Ginekologinja Melissa Keene uvjerava da se vidljive vaginalne promjene očituju tek nakon poroda.

Foto: Shutterstock

Tamara Markulin

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo