Psiha

Psiha

Šokirani ili? Čak 23 % dječaka i 6 % djevojčica imali su spolni odnos, a 50 % nije koristilo zaštitu

Shutterstock

Od danas do 4. rujna 2021., Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo provodi ljetnu javnozdravstvenu kampanju na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja pod već poznatim sloganom Nema maženja bez paženja.

Prema podatcima posljednjeg istraživanja HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) provedenog na 15-godišnjacima, 23 % dječaka i 6 % djevojčica izjavilo je da su imali spolni odnos, a od toga 40 % dječaka i 50 % djevojčica nije pri tome koristilo zaštitu.

Naglasak kampanje je na mladima koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora. Od iznimne je važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama.

U sklopu ovogodišnje kampanje Nema maženja bez paženja provodi se i online edukacija putem objava i kvizova na društvenim mrežama. Najoriginalnije fotografije, videozapise i slogane kao i najbrže točne odgovore na kvizove znanja darivat će iz HZJZ-a poklon paketima Nema maženja bez paženja!

Tijekom ljetnih mjeseci, putem info panoa, svlačionica na plažama diljem Republike Hrvatske i plakata u ljekarnama bit će prikazane preventivne poruke kako bismo potaknuli svijest svih građana, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja što će doprinijeti vidljivosti kampanje na nacionalnoj razini.

Svi zainteresirani mogu svakog tjedna slati i dijeliti fotografije/videozapise pored HZJZ plakata, info panoa i svlačionica na plažama. 

Sve detaljne informacije dostupne su na službenoj web stranici projekta Živjeti zdravo www.zivjetizdravo.eu i na svim društvenim mrežama projekta.

Slijedite sljedeće savjete i ostanite zdravi:

  1. Odgodi spolne odnose dok nisi spreman/a
  2. Budi vjeran/a
  3. Koristi zaštitu – kondom
  4. Ne koristi alkohol i droge!
  5. Redovito obavljaj preventivne preglede

Cjepivo protiv HPV-a stvara zaštitu i dulju od 10 godina, a besplatno je za sve učenike i učenice osmog razreda

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo