Psiha

Psiha

Veze na daljinu: mogu li uspjeti dugoročno?

Zbog posla ili drugih razloga, znatan broj parova živi odvojeno, bilo povremeno ili stalno. U brakovima/vezama koje se održavaju na daljinu postoji opasnost da one neće uspjeti zbog gubitka intimnosti koja je preduvjet za dobru i zadovoljavajuću vezu.

“Intimnost se sastoji od dvije stvari: snažnih osjećaja i dijeljenja svakodnevnih događaja. I dok snažni osjećaji ne predstavljaju toliku poteškoću kod veza na daljinu (da nema snažnih osjećaja, ne bi bilo ni veze), glavna je poteškoća nemogućnost dijeljenja svakodnevnih događaja i sudjelovanje u svakodnevnom partnerovu životu.

Važne sitnice

To podrazumijeva razgovore o sitnicama koje su se nedavno dogodile, kao i onima koje se planiraju u bliskoj budućnosti. Od kupnje nove majice, slučajnog susreta s nekim na ulici, novoj nepodopštini koju je napravio kućni ljubimac… Pokazalo se da upravo te sitnice i svakodnevni razgovor o njima čine partnere uključenima u život onoga drugoga, zbog čega se osjećaju dobro, povezano i da su važni jedan drugome”, kaže psihologinja prof. Sandra Matošina Borbaš. 

Ne postoji nevažna informacija koja se ne treba podijeliti s partnerom. Dobar odnos gradi se upravo preko sitnica koje nas mogu izbaciti iz takta, ali nam i uljepšati dan.

Nije presudan veliki osjećaj za drugoga (iako je on i te kako potreban), nego upravo male stvari, kratki pozivi ili poruke kojima pitamo kako je prošao sastanak s klijentom, djetetov test u školi ili odlazak u vrtić, što se kuha za ručak… i pokazujemo zanimanje za apsolutno svaki trenutak u životu onoga drugoga. Čineći to, hranimo važan aspekt intimnosti u partnerskom odnosu i definitivno povećavamo vjerojatnost da nam veza uspije.

Postoji li ljubav na prvi pogled?

Strah od prevare

“Smatra se da je i strah od prevare vrlo čest u vezama na daljinu. Istraživanja su pokazala da je učestalost prevara u vezama na daljinu jednaka kao i u vezama u kojima partneri žive zajedno ili u istome mjestu. Mišljenje da mogućnost stvara priliku ne vrijedi onoliko koliko se misli.

Češće se varaju oni parovi koji nisu u kvalitetnoj i intimnoj vezi, što je opet vezano uz spomenutu važnu odrednicu intimnosti – dijeljenje svakodnevnih događaja.

Stoga, ako ste u vezi na daljinu, razgovarajte i pričajte o svemu – nema nevažne ili nebitne teme. Svaka informacija koju podijelite jedno s drugim mala je nit što čini uže koje vas spaja. Što više niti, to čvršće uže.”, preporučuje prof. Sandra Matošina Borbaš.

Bračna sreća štiti od raka

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo