Zašto je opasan brak bez seksa?

par-svada-prekid-problemi-tuga-seks7

Iako brak bez seksa nije nešto u čemu ljudi žele sudjelovati, stručnjaci tvrde kako gotovo 15 do 20 posto Amerikanaca nije intimno.

Vrlo je rijedak slučaj braka ili veze u kojem su oba partnera zadovoljna nedostatkom seksualnih odnosa. Gotovo uvijek je jedan partner vrlo nesretan, no ipak nije spreman pokušati inicirati seks.

ProblemiNajčešće se radi o starijim muškarcima, u 50-ima i 60-ima, koji su na lijekovima te imaju problema s erekcijom kao nuspojavom. Umjesto da pokušaju riješiti problem, parovi ne rade ništa, ili prihvate kao činjenično stanje seks tri puta godišnje.

Iako postoji par "prednosti" veze bez seksa - prije svega nema straha od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti - nedostaci su ipak brojniji. "Dobar seksualni život jako je važan za sreću, dugovječnost i zdravlje", objašnjava  bračni savjetnik i seksualni terapeut Israel Helfand.  "Vaginalni kanal kod žena ostaje zdraviji, a stijenke ne postaju krhke tijekom seksa. Što se tiče muškaraca, orgazmi nekoliko puta tjedno doprinose zdravlju prostate", dodaje.

Također, tijekom seksa raste razina hormona sreće – dopamina i endorfina.  Studije pokazuju kako su osobe sa zdravim seksualnim životom manje sklone depresiji, žive dulje i zadovoljnije su bračnim odnosom.

U vezi koja je lišena seksa jedna je osoba gotovo uvijek nezadovoljna, te može potražiti pažnju i i zadovoljstvo drugdje.  

Seks"Sek nudi snažnu energiju, i ako vam to nedostaje, možda upoznate ili potražite nekoga s kime imate pravu kemiju. Seks, odnosno nedostatak seksa donosi veliku prazninu u zajednički život, a nova osoba može ispuniti tu prazninu. Seks je jako važan za brak i zadovoljstvo životom, te  više nego ikoji drugi faktor učvršćuje vezu", kaže Tina B. Tessina, autorica knjige "Novac, seks i djeca".

Ako se i vaš brak sastoji od seksa nekoliko puta godišnje, evo što možete učiniti:

  • Budite iskreni o svojim seksualnim potrebama i podijelite želje i ideje s partnerom. Možda vaš partner ima sličnije stavove o seksu vama, nego što mislite. No, to nećete znati ako niste spremni progovoriti o osjećajima i saslušati drugu stranu.  
  • Spriječite rutinu u seksu. Ponekad vi inicirajte seks, a ponekad neka to učini druga strana, isprobajte nove položaje i općenito eksperimentirajte i probajte izvući maksimalni užitak. 
  • Nemojte odbijati seks zbog nepostojećih ili loših razloga. Stalno odbijanje partnera ne djeluje nimalo motivirajuće. Ako trenutno nemate snage za seks, probajte s masažom ili malim znakovima privrženosti i pažnje.  
  • Učinite seks zabavnim, i razbijte monotoniju otkrivanjem novih mjesta za seks. 
  • Izdvojite vrijeme i saslušajte jedno drugo. Kontakt očima pojačava razinu intimnosti kada pričate, kao i doticanje ramena, ruke ili koljena, pa razgovor postaje prisniji i topliji. Također, nakon spontanih dodira tijekom dana, seksualnu intimnost je lakše postići.  

 D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!