Psiha

Psiha

Žene vole zamišljene, mračne tipove

Žene vole tajanstvene duše koje nešto muči. Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta British Columbia koji su pokušali objasniti tajnu privlačnosti “zločestih dečkiju”.

Ustanovili su kako postoje značajne razlike u načinu ocjene stupnja privlačnosti kada su u pitanju žene i muškarci. Više od tisuću ispitanika pogledalo je stotine fotografija osoba suprotnog spola na kojima su bili prikazani univerzalno razumljivi osjećaji, poput sreće (široki osmijeh), ponosa (podignuta glava, naduta prsa) ili srama (pognuta glava, oči koje gledaju u stranu).

Ponekad osmijeh ne otvara sva vrata

Osmijeh nije bio adut koji čini privlačnog muškarca, s obzirom da su žene većom ocjenom nagradile muškarce koje su izgledali ponosno i moćno ili posramljeno i ćudljivo. Kako se muškarci i žene razlikuju u mnogo stvari, tako je i slučaj u ovom području. Muškarcima su bile najprivlačnije žene koje su se doimale sretnima, dok su ponosne i samouvjerene žene bile lošije ocijenjene.

“Važno je zapamtiti da je ovom studijom istražen prvi dojam seksualne privlačnosti kada su u pitanju slike osoba suprotnog spola. Nismo zamolili ispitanike da nam kažu misle li da bi te osobe bile dobre za vezu – htjeli smo njihove primarne reakcije na tjelesnu, seksualnu privlačnost”, objasnio je apsolvent psihologije Alec Beall, jedan od autora istraživanja.

Ako se pitate tko je bio darežljiviji sa ocjenama, to su bili muškarci. Čini se kako su dame izbirljivije. Koja je vaša presuda: mračan i zamišljen ili sretan i ponosan muškarac? Ili par mračna i zamišljena ili sretna i samopouzdana dama?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo