Cjepiva prije i za vrijeme školovanja koja prima učenik - liječnica objašnjava koja su - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Cjepiva prije i za vrijeme školovanja koja prima učenik – liječnica objašnjava koja su

Shutterstock

Kalendar cijepljenja mijenja se prema procjenama struke, tj. epidemiologa, prvo cjepivo djeca primaju odmah u rodilištu, ono protiv tuberkuloze.

Pri upisu u prvi razred osnovne škole djeca u Hrvatskoj moraju imati evidentirano u knjižici cijepljenja da su primili sva cjepiva prema propisanom kalendaru cijepljenja. U samom prvom razredu, odgovaraju nam iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, djeca se cijepe drugom dozom cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole te cjepivom protiv dječje paralize.

Kako pomoći djetetu s visokom temperaturom na odmoru? Pedijatrica savjetuje kako je sniziti

Nadoknađuju se propuštena cjepiva

Liječnik školske medicine na pregledu za upis djeteta u školu, između ostalog, pregleda i iskaznicu imunizacije te ako nedostaju neka cjepiva za dob prema kalendaru cijepljenja nadoknađuju se propuštena cjepiva, objašnjava dr. Vesna Višekruna Vučina iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti spomenutog Zavoda.

Kalendar cijepljenja koji navodi dr. Višekruna Vučina, mijenja se ovisno o procjeni stručnjaka, tako je primjerice jedna od posljednjih ovogodišnjih izmjena uvođenje cjepiva protiv pneumokokne bolesti koje dosad nije bilo u kalendaru.

Valja podsjetiti da su sva cijepljenja propisana kalendarom u Hrvatskoj zakonska obveza i da cijepljenje nije oformljeno na principu dobrovoljnosti. Izuzeci su mogući na preporuku liječnika, a cijepljenje generalno započinje rođenjem djeteta i odmah u rodilištu gdje se cijepi protiv tuberkuloze.

Ose i stršljeni najopasniji su u kasno ljeto i jesen – prepoznajte na vrijeme fatalnu reakciju na ubod kod djeteta!

Preporučeno cijepljenje protiv HPV-a

Do upisa u prvi razred škole djeca stoga nisu sva primila jednaka cjepiva niti jednaki broj što ovisi o kalendaru propisanih obveznih cjepiva u trenutku njihova rođenja i sljedećih godina do sistematskog pregleda pred upis u osnovnu školu. Na tom pregledu, dakle, djeca se cijepe drugom dozom cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole kojeg su prvu dozu primili u prvoj godini života.

Prema aktualnom kalendaru cijepljenja 2019. – 2021. godine školarci u Hrvatskoj primit će cjepivo protiv dječje paralize te u osmom razredu osnovne škole protiv difterije, tetanusa i dječje paralize. Također, iz HZJZ-a odgovaraju da je u osmom razredu osnovne škole dostupno neobavezno preporučeno cijepljenje protiv HPV-a koje je besplatno za sve osmaše.

Visina temperature ne govori nam koliko je bolest opasna! Pažnju obratite na prateće simptome

Ivana Rimac Lesički/prilog Idemo u školu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo