Djeca do treće godine liječnika posjete i desetak puta godišnje: Liječnica ima rješenje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Djeca do treće godine liječnika posjete i desetak puta godišnje: Liječnica ima rješenje

Detaljne i praktične informacije u priručniku Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju odgovaraju na brojna pitanja koja se pred roditeljima pojave barem jednom tijekom prvih godina djetetova života.

Djeca do treće godine života svog pedijatra ili hitnu službu posjete i do desetak puta godišnje i to najčešće zbog bolesti gornjih dišnih puteva. Upale uha, grla, krvarenje iz nosa ili laringitisi kao po pravilu započinju naglo, nenajavljeno, obično vikendom, na ljetovanju ili zimovanju i predstavljaju izvor frustracija i za roditelja i za dijete.

A mladi roditelji nerijetko budu iznenađeni kada ih liječnici vrate iz ordinacije samo s uputom za čišćenjem nosića, snižavanjem temperature, unosom veće količine tekućine i praćenjem stanja djeteta. U Priručniku za roditelje pod nazivom Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju, izv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje odlučila je mladim roditeljima pomoći da prepoznaju kada je vrijeme za odlazak liječniku, a kada problem mogu riješiti sami ili ga čak i spriječiti.

Oduvijek mi je bilo jasno da je edukacija najvažnija u prevenciji i liječenju bolesti. Ali edukacija se ne odnosi samo na medicinske profesionalce, već i na laike. I zato nije dovoljno biti samo profesor na Medicinskom fakultetu i poučavati studente i medicinske sestre, već treba poučiti “običnog čovjeka” kako se brinuti o vlastitom zdravlju i zdravlju svojih najmilijih. Valja poučiti i farmaceuta, koji je često prva crta “bojišnice” i osoba kojoj se obraćaju zabrinuti roditelji u želji da izbjegnu dugotrajno čekanje u ordinaciji, pojašnjava dr. Željka Roje.

Iza dr. Željke Roje je više od 20 godina usavršavanja na području otorinolaringologije u Hrvatskoj i inozemstvu kao i nebrojeni sati provedeni s djecom i roditeljima u ambulanti. Inspiracija za pisanje Priručnika su joj mali pacijenti i zbunjeni roditelji, te želja da im pomogne brzo i stručno.

U svijetu je napisano puno ambicioznih priručnika, na internetu možete pronaći sve što treba i ne treba. Ali ciljani savjeti o jednom malom segmentu, prilagođeni lokalnim uvjetima i okolnostima, temperamentu i karakteru stanovnika, uvijek nađu svoje čitače i slušače. I ranije sam pisala knjižice s uputama roditeljima i tek kada su naišle na veliko odobravanje od strane roditelja odlučila sam napisati Priručnik za roditelje: Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju. Svoje znanje želim podijeliti s roditeljima i svima onima koji žele doznati više o dječjem zdravlju, kaže dr. Željka Roje.

Neumoran rad u dječjoj otorinolaringologiji dr. Roje podržavaju i njeni kolege liječnici. Među njima je jedan od najuglednijih zagrebačkih pedijatara dr. Milivoj Jovančević koji je napisao recenziju Priručnika.

Do sada se nisam susreo s tekstom ovako visoke stručne razine koji s takvom lakoćom i na primjeren način olakšava roditeljsko razumijevanje problematike i sudjelovanje u liječenju. Ovakav cjeloviti pristup predstavlja najviši standard brige za zdravlje djeteta. Znanje, vještina komuniciranja i entuzijazam su i do sada obilježavali prof. Željke Roje, čime je postavila visoke standarde u sustavu zdravstva, ali i uloge liječnika u društvenoj zajednici. Riječ je o djelu koje bi trebao imati svaki roditelj, ističe dr. Milivoj Jovančević.

Suradnja s roditeljima i njihovo zdravstveno prosvjećivanje su najznačajniji segment javnozdravstvenog djelovanja kojemu je dr. Roje posvetila cijelu liječničku i znanstvenu karijeru.

Neke od tema koje možete pronaći u priručniku:

 • Novorođenče ne zna disati na usta. Ako mu je začepljen nos, ne može disati uopće.
 • Frontalni (čeoni) sinusi se razvijaju tek nakon 10. g. života tako da djeca ne mogu imati „kroničnu upalu“ frontalnih sinusa jer ih ni nemaju.
 • Strana tijela u dišnim putevima su najozbiljniji razlog traženja hitne pomoći u dječjoj dobi.
 • Upale vanjskog uha češće su ljeti.
 • Bebe plaču prilikom uzlijetanja i slijetanja aviona jer osjećaju bol zbog kratke i nisko položene Eustahijeve cijevi.
 • Kape i šalovi neće spriječiti upalu srednjeg uha jer ona dolazi iznutra.
 • Dječje uši obavezno treba zaštititi od buke čepićima ili slušalicama.
 • Znate li što je alergijski marš?
 • Kako zaustaviti krvarenje iz nosa?
 • Alergijsku reakciju ne izazivaju dlake psa i mačke.
 • Treći krajnik najrazvijeniji je u ranom djetinjstvu, a ako nije bolestan do puberteta i nestaje.
 • Antibiotici imaju utjecaj ne samo na pojedinca, nego i na širu zajednicu.

Priručnik za roditelje: Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju je dostupan putem web stranice www.biramzdravlje.hr.

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo