Psiha

Psiha

Kako zabaviti dijete (i sebe) u ovim kišnim danima?

Kiša. Hladno. Mokro. Skaknje po blatnim lokvicama možda zvuči kao dobra ideja, ali to će popuniti tek mali dio dana. Djeca trebaju još zabave, aktivnosti, igre. Kako im to omogućiti u kućnoj atmosferi?

Ovih dana kada ne možete provoditi puno vremena na dječjem igralištu i kada djeca u vrtiću uglavnom ne izlaze na dvorište moguće je primjetiti povećanu napetost kod djece kojima je važna fizička aktivnost.

Također, s obzirom na pojavu hladnijeg vremena i kiše, ponekad se i kod odraslih javlja pojačana napetost zbog gužvi u prometu i ostalih otežavajućih uvjeta. U toj kombinaciji, veći je i rizik da će doći do konflikta ili nerazumijevanja između roditelja i djeteta. U nastavku je navedeno nekoliko prijedloga što se može raditi s djecom, a da ih se animira i da obitelj u kućnoj atmosferi provede ugodno i zabavno vrijeme.

1. Zabavno ne znači skupo

Ponekad će se djeca zabaviti više ako im date neke svakodnevne predmete i s njima osmislite igre nego ako im se kupi skupa igračka koja ima točno svoj način kako se koristi. Pogledajte oko sebe, što je to što već imate kod kuće a da dijete to inače ne koristi kao alat za igranje. Vata, slamke, baby puder, aluminijska folija, razne posudice… Sve su to potencijalno zabavne igračke. Utrkivanje tko će prije otpuhati vaticu tako da puše zrak kroz slamku, otkrivanje kako se može napraviti planina od sapunice, samo su neke od brojnih ideja kako se uz malo mašte može stvoriti zabavna igra.

2. Uključite ih u vaše aktivnosti

Pomoć u pospremanju ormara? Mislite da je nemoguće? Pretvorite ovu aktivnost u igru. Dok vi slažete, vaš mališan vam može dodavati stvari, može nešto i isprobati, a sve skupa možete začiniti fotografiranjem i plesnom muzikom. Naravno, prethodno roditelj odluči s kojim stvarima mu je uredu da se dijete igra i isprobava, a koje će unaprijed ipak skloniti.

3. Posjetite nekoga koga dugo niste vidjeli

U današnje vrijeme ljudi su sve više okupirani vlastitim obavezama koje oduzimaju velik dio dana. Sve rijeđe posjećujemo jedni druge i pokazujemo male znakove pažnje da nam je odnos važan. Učite dijete vlastitim primjerom kako je važno njegovati odnose s dragim nam ljudima.

4. Kreativne aktivnosti

Kako bi dijete ustrajalo u nekoj kreativnoj aktivnosti važno ga je dobro motivirati. Možemo podsjetiti dijete da će teta, djed, prijateljica ili netko drugi uskoro imati rođenan i da bi bilo super da dobije poklon ili čestitku iznenađenja koje će dijete samo ili uz roditeljsku pomoć izradititi.

5. Sjetite se igara koje ste vi igrali

Kada vam nestane ideja što raditi s djetetom prisjetite se u čemu ste vi uživali kada ste bili njegove dobi. Ne znači da će se djetetu to svidjeti jednako kao što se vama svidjelo. Ali svakako možete djetetu pričati o tome, pokazati mu kako se to igralo i pokazati mu neke vaše fotografije iz djetinjstva. S obzirom da ćete izdvojiti vaše omiljene aktivnosti dijete će vjerojatno osjetiti vaše uzbuđenje kada pričate o tome pa će mu to onda i postati zanimljivije.

U svakom slučaju, bilo da je sunce, kiša, toplo ili hladno, vaš mališan će najviše uživati ako osjeti da ima vašu pažnju i posvećenost. Također, za odrasle upuštanje u ovakve aktivnosti može imati relaksirajući učinak s odmakom od uobičajenih izazova svakodnevice, a to je nešto što svima dobro dođe.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo